Мака – чудотворното растение за повишаване на плодовитостта

maca-peruana

Източник: Pixabay

Мака (Lepidium meyenii) е корен зеленчук, произхождащ от перуанските Анди. То расте на някои от най-лошите земеделски земи в света, където почвата е богата на вулканични минерали, изложено на студени температури, силни ветрове и силна слънчева светлина. Мака е единственото известно растение, което може да расте и да процъфтява на толкова голяма надморска височина в такъв суров климат. В продължение на повече от две хилядолетия местните перуанци са използвали коренът на мака като храна и лекарство за подпомагане на плодовитостта, устойчивостта, енергията, жизнеността и сексуалната мъжественост. Перуанските местни жители консумират Мака като част от редовното им хранене и имат много нисък процент на рак на гърдата, матката и простатата.

Знанията за благоприятните ефекти на Мака върху плодовитостта се предаваха във времето чрез една история, която се е случила през 1500-те години. Скоро след испанските завоевания в Южна Америка, испанците, както и техните коне и говеда, превозвани на борда, започнали да имат проблеми в здравословно състояние и не се можеха да се размножават. Това се е дължало на високата надморска височина в Андите. Перуанските местни жители са им препоръчали да консумират Мака и да хранят животните си с това растение. Резултатите бяха толкова изненадващи, че много от първите записи, написани някога и съхранявани в района на Андите, бяха точно за Мака. Има и исторически бележки, които показват как завоевателите започнали да искат да им се плаща в Мака вместо в злато.

Как действа Мака

Kоренът Мака е адаптогенно растение, което доказано подобрява плодовитостта както при мъжете, така и при жените. Съдържа 31 минерала и 60 различни фитонутриента, Мака е питателна храна за ендокринната система, поддържаща хипофизната жлеза, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза (всички участващи в хормоналния баланс). Мака има способността да влияе върху ключовите хормони както при жените, така и при мъжете, без да съдържа хормони.

Растението е изследвано за неговата полезност за увеличаване на плодовитостта от 1961 г. и е доказано, че съдържа специфични съединения, наречени глюкозинолати, които пряко засягат фертилитета при мъжете и жените. Тези алкалоиди са отговорни за способността на Мака да поддържа хормоналния баланс.

Ползите от Мака

Тоник за ендокринната система

Един от основните ефекти на Мака е стимулиране и подхранване на хипоталамуса. Той регулира хипофизната жлеза (хипофизата) и действа като тоник за хормоналната система. Когато хипофизната жлеза работи оптимално, цялата ендокринна система става балансирана, защото хипофизата контролира хормоналната секреция на другите жлези.

Поддържа хормоналния баланс

При жените Мака действа като контролира нивото на естрогена в организма. Твърде високо или твърде ниско ниво в неправилно време може да попречи на жената да забременее или да износи бременността до термин. Излишният естроген също води до намаляване нивата на прогестерона. Консумацията на Мака може да помогне за повишаване нивото на прогестерона, което е от съществено значение за здравословна бременност.

При мъжете естрогенът предизвиква еректилна дисфункция или липса на либидо, нисък брой на сперматозоидите и ниско производство на семенна течност. Проучванията показват, че мъжете, които използват Мака, могат да имат повишено либидо и по-висококачествена семенна течност.

Поддържа нормалната сексуална функция

При мъжете, които консумират Мака, проучванията показват повишаване на либидото, броя и подвижността на сперматозоидите, понижени нива на тревожност и стрес, намаляване на кръвното налягане, нормално ниво на желязо в организма и увеличаване на надбъбречните андрогени.

Адаптогенна роля

Мака също има адаптогенни свойства, което означава, че помага за укрепване на тялото, което е в състояние да издържи по-добре на болест и стрес. Поддържа надбъбречните жлези и балансира функциите на тялото. За да може дадено растение да се счита за адаптоген, то трябва да е нетоксично или безвредно за всеки орган на тялото и трябва да се консумира безопасно дълги периоди от време. Мака се класифицира като адаптоген.

Как се използва мака

Когато купувате Мака, уверете се, че продуктът съдържа само корен от мака, а не листа или стъбло. Мака се предлага на прах, капсули или тинктура. Предлага се и в различни концентрации.

Безопасност и странични ефекти

Мака е полезна билка, която се използва от хиляди години и се консумира ежедневно като храна и лекарство от перуанците. Въз основа на дългата си история на употреба като храна, можем да кажем, че Мака е безопасно растение. Проучванията за токсичност са показали, че то няма абсолютно никакъв токсично въздействие и няма неблагоприятен фармакологичен ефект. Много малко жени забелязват стомашно неразположение. Някои жени получават незначително вагинално кървене или забелязват промяна в менструалния цикъл, когато започнат да приемат Мака. Това е нормално и е знак, че тялото започва да балансира хормоналната система.

Използване по време на бременност

Като мярка за безопасност, повечето производители препоръчват техните добавки да де се използват по време на бременност. Не са правени проучвания за употребата на Мака по време на бременност. Проучванията за остра токсичност и оценките на цитотоксичността показват липса на доказателства за потенциална токсичност на растението, но тъй като не са проведени проучвания за употребата му по време на бременност, не можем да кажем, че е безопасен за употреба през този период.

Както виждате от изброените до тук полезни ефекти, които Мака може да има върху тялото, това растение е суперхрана за тонус и плодовитост. Мака може да допълни всяко лечение за повишаване на фертилитета и трябва да се приема ежедневно, за да се получат добри резултати.

Източник: www.profekund.bg

Свързани статии

храненето в детска възраст
dete-zabi
мюсли барчета
Хляб с квас
stress
смути зелено
dete- qde- salata-imunitetdete- qde- salata -imunitet
shokolad
Витамин Д
Правилното хранене на жената преди и по време на бременността и след раждане
stamahPixabay
Законът за излекуването
cheren baz
zdravoslovni navici
akne-dieta-gaspacho
salata-kinoa
Кисело мляко в домашни условия
smuti
masla
aroma
hranene
hranene
acne-face-map-1
derehi-na-bebe
rozi
silni-deca
bremenna-esen
bebe-suche
Майчиното мляко и предимствата на естественото храненеshutterstock
mursalski-chay
viteks
vitamini и minerali
tikva
nedovolno-dete
semeystvo-se-hrani
Магията на чаената отвара
semeystvo-se-hrani
Сироп от арония
novorodeno
novorodeno
jena-disha
Как да поддържаме жизнения си център със здравословно храненеPixabay
mlada-jena
esencialni-maslaPixabay
ДишанетоShutterstock
kapki-bah
СърцетоPixabay
shishe-homeopatia
child-bear-feet
bremennost-maslashutterstock
relaxationPixabay
deca-yoga
Фолиевата киселина, Чиния с броколиPixabay
kapki-bahShutterstock
Началото на живота
Хиперактивността при децата е „вик за помощ“ , дете на сърфPixabay
Майчиното мляко и предимствата на естественото храненеshutterstock
eterichni masla
eterichni masla
Шуслерови соли
Shutterstock