Масаж на акупунктурната точка Хъ Гу за предпазване от настинки и грип

Д-р Емил Илиев, дерматолог, специалист по китайска медицина, обяснява как помага при деца масажът на лесно достъпна акупунктурна точка

Китайската медицина има обширни възможности и в профилактиката, и в лечението при настинки и сезонни дихателни инфекции. Нейният подход винаги е комплексен, като съчетава по няколко терапевтични въздействия. Един от традиционните й методи е масажът.

Представяме лесен начин за подпомагане на защитните сили на детския организъм чрез масаж на акупунктурна точка. Той може да бъде част от комплексните мерки за укрепване на имунитета, които предприемат родителите и е препоръчан от д-р Емил Илиев, дерматолог, специалист по китайска медицина.

„Масажът по принцип е много полезен за всички, особено за децата. Чрез масаж на акупунктурната точка Хъ Гу (произнася се и Хе Гу) се въздейства и за предпазване от настинки и грип, и при първи предвестници на такива заболявания“, обяснява д-р Илиев. Това е точката „Дебело черво-4“ и се намира между първи и втори пръст на ръката, по средата на меката част (виж на снимката) между двата пръста.

При деца тя се масажира нежно, с леки движения, в продължение на 1 до 3 минути. „Не е нужно да се прави всеки ден, но в условия на нарастващ брой дихателни инфекции е добре да се прави редовно за профилактика, както и винаги при първи сигнали за настинка у детето“, уточнява д-р Илиев. Същият масаж помага и при главоболие.