mursalski-chay

Мурсалският чай – една от най-чудодейните билки в България

Мурсалският чай – билката с несравнима лечебна сила. Растението от местността Мурсалица, над родопското село Мугла вече е надскочило пределите на България, получило славата на билка за всяка болка и на чай, който по полезно действие няма равен на себе си. Учените посочват, че всички елементи, които са необходими на човешкия организъм се съдържат в Мурсалския чай. А народната медицина казва, че който го пие сутрин и вечер си осигурява здраве и дълголетие, без грип и други болки.

Мурсалският чай е многогодишно растение известно още като Планински, Пирински, Алиботушки и Шарпланински чай. Използват се целите цъфтящи стръкове. Според изследователите най-голямото количество флавоноиди се натрупват в листата, съцветията и стеблата, и то по време на фазата – началото на цъфтеж.

Защо е толкова лековит Мурсалският чай:

– съдържа голямо количество флавониди и има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие;

– намалява кръвното налягане и съответно снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

– предотвратява развитието на ракови клетки в организма и предпазва развитието на атеросклерозата;

– съдържа още полезни съставки – танини и етерични масла. Открай време е използван за лечение на болести на дихателната система – кашлици, бронхити, както и за лечение на отделителната система – особено добре лекува пикочно-проводните канали и простатитите;

– препоръчва се от лекарите като много успешно лечебно средство за чернодробни и бъбречни заболявания;

– благодарение на добре изразената си противомикробна и противовъзпалителна дейност Мурсалският чай оказва много добро действие върху храносмилателната система на човека;

– повишава потентността при мъжете.

Мурсалският чай се смята за едно от чудесата на Родопите.

Легендите свързват чудодейната му сила с това, че мястото е избрано още от бог Дионис. По-късно през годините по традиция местните хора започват да правят курбани на мястото, където расте билката, точно по времето, когато тя се бере. Той като не се среща често у нас, Мурсалският чай е включен в Червената книга на България и от 1942 до 2002 година е в списъка на защитените от Закона за защита на природата вид. След успешното му култивиране в страната, Мурсалският чай е изключен от Закона и е включен в списъка на видовете под специален режим на стопанисване, като събирането му от естествени находища за стопански и търговски цели е забранено.

Какво лекува и кога се прилага Мурсалски чай:
– при кашлица и възпаление на сливиците;
– при бронхит, бронхиална астма и астма;
– действа благотворно при грип и има антибактериално действие;
– предпазва от ракови заболявания;
– при чернодробни заболявания;
– намалява риска от сърдечно-съдови заболявания;
– подсилва имунната система;
– използва се успешно при депресия;
– превенция на остеопорозата.

Как се приготвя Мурсалския чай:
Нарязват се на ситно 4 стръка от билката (3 супени лъжици) и се запарват с 600 мл вряща вода за 10 мин. Запарката се пие топла по 1 чаена чаша 3 пъти дневно. Подслажда се с мед.

Това е една от малкото билки, които се дават безпроблемно на деца под 5 години. При всички случаи на прием – и при деца, и възрастни, Мурсалският чай оказва благотворно влияние върху целия организъм. Отличава се с фин, лек вкус и аромат.