Началото на живота

Началото на живота

По време на бременността организмът на майката се подготвя едновременно за регулярното снабдяване на плода с всички необходими хранителни вещества и за много важния период на кърмене.

Необходимостта от определени хранителни вещества в организма на майката се увеличава. Във втората третина на бременността това става все по-забележимо, но съвсем не означава, че трябва да се храните „за двама”.

Потребността от енергия се увеличава приблизително от четвъртия месец на бременността с около 15%. Това съответства дневно на 250-300kcal (например 2 филии хляб, намазани с качествена бита сметана).

В значителна степен се увеличават нуждите от витамини (напр. B1, B2, B6, B12), фолиева киселина (трябва да се приема още преди зачеването), минерали (напр. калции, магнезий), микроелементи (напр. йод, цинк, желязо), дълговерижни, ненаситени мастни киселини, които са необходими за правилното развитие и съзряване на мозъчните неврони и на очите.

Ако с ежедневната храна майката не набавя достатъчно количество от тези вещества, депата се изпразват, което може с течение на времето да доведе до траен дефицит и последиците от него, които продължават и след раждането.

Днес е известно, че детето отнема от бъдещата майка през последната третина от бременността около 35 г. калций, тъй като в този  период е най-силно изразено развитието на костната му система. Припомнете си старата народна истина: „Всяка бременност струва един зъб”.

Ако бъдещата майка иска да предотврати прекалено покачване на телесното си тегло, тя трябва да избира целенасочено такива хранителни продукти, които й дават високо съдържание на хранителни вещества и поддържат здравословното й състояние.

Тук става дума за хранителни продукти с висока биологична стойност и ниско калорийно съдържание. Тя трябва да приема с предимство жизненоважни витамини, минерални вещества, микроелементи, аминокиселини, ненаситени масни киселини, вторични растителни вещества и други подобни. Те са жизнено необходими, защото организмът не може сам да ги произвежда, а се нуждае ежедневно от тях, за да гарантира правилната обмяна на веществата.

Следва продължение…

Из „Шуслерови соли и хранене според биоритмите“. Графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг, Сиела, София, 2017 г.