nedovolno-dete

Недоволство, тревоги и „преглъщани” емоции, сладкиши и изделия от бяло брашно парализират дейността на далака*

Хранене според биоритмите: Хранене според биоритмите: късното лято и ранната есен са времето на стомаха, далака и панкреаса (част II)

Слезка (далак)

Съвременната наука все още не познава задълбочено всички функции на далака. Познаваме този орган като свързан с имунната система, но той участва активно и като орган на кръвта и кръвоносната система.  В слезката се размножават белите кръвни телца (лимфоцити) и се разграждат червените кръвни телца (еритроцити). Другите ни познания за далака, малко или повече, идват от наблюденията на китайското лечителско изкуство. Във всеки случай в съвременната западна медицина далакът вече не се отстранява така безцеремонно, както преди десетилетия.

В Азия, още преди хилядолетия, повелявали:”Далакът, а не бъбреците, е майсторът на течностите в организма”, пише лечителят и автор на книги Х.Д. Бах. Далакът е нашият „диригент” и разпределител на водата в органите и съединителната тъкан, докато бъбреците изхвърлят излишните течности и шлаки. Човешката съединителна тъкан (която изгражда, свързва и обединява всички органи) е най-големият орган в тялото ни.  Към нея спадат кожа, мускули, сърце, кръв, сухожилия, влакна, кости, зъби, нокти, нерви, мазнина и т.н. Тъй като далакът „дирижира” телесните течности, натрупването на вода в тъканите (отоци) не може да бъде отстранено без намесата на далака. Слабата съединителна тъкан се дължи на слаб далак. Това следва от познанието ни, че далакът контролира разпределението на течности в организма, и че съществува тясна връзка между тях и съединителната тъкан.

Функцията на далака може да бъде нарушена от:

  • Липсата на закуска или друго основно хранене;
  • Гладуване;
  • Постене;
  • Гледане на телевизия по време на храна;
  • Обмисляне на служебни срещи по време на хранене;
  • Дискусии по време на хранене.

Недоволство, тревоги и „преглъщани” емоции, сладкиши и изделия от бяло брашно парализират дейността на далака, докато откровеността и жълтия цвят го упрекват.

Той обича горчиви вещества – увеличават неговата сила. Горчиви вещества откриваме в различни растения: ендивия, тилчец (гръцки сминдух), цикория и къдрава салата. Тъй като далакът подпомага и работата на стомаха, прочетете и написаното за него.

Често откриваме в целия организъм неравномерно тъканно разпределение на отпадъчните вещества – това може да се прояви като целулит.

Тези участъци с натрупани отпадни вещества привличат определени имунни клетки и се активират съседните лимфни възли. Белтъчините отлагания в тези участъци се свързват с водата и образуват отоци, които при целулита са предимно в задните части и бедрата. При образуване на отоци вътре в организма усещаме напрежение и натиск, страдаме от главоболи и мигрена. Засегнати и възпалени могат да бъдат мускулите и ставите. Ако например във фините бъбречни каналчета, в кръвоносните съдове, панкреаса, черния дроб, белия дроб, сърцето или мозъка има натрупване на протеини, тези органи не функционират добре и се появяват нарушения или заболявания.

Задържането на вода в тъканите е много разпространено в днешно време.

Дори млади хора установяват сутрин, веднага след ставане от сън, че имат торбички под очите. Те изчезват сравнително бързо през сутрешните часове. Тези признаци са свързани, разбира се, с консумацията на определи храни, защото на вечеря човек е ял например кашкавал, салати, месо и други подобни.  По този начин могат да се установят и конкретни алергии. Ако сутрин около очите се появяват отоци, то някоя от храните, консумирани вечерта, може да е въпросният алерген. Понякога проблемите изчезват ако човек изключи от вечерното си меню месото, зеленчуци като домати, краставици, картофи, както и плодове, салати или сурова храна.

Далакът участва толкова активно в изграждането на оптимален имунитет, че самият той никога не заболява от рак.

Далакът е най-активен между 9 и 11 часа и помага в производството на храносмилателни ензими. Тъй като далакът захранва с енергия и мозъка, в този период умствената способност за учене е най-голяма. Ето защо това е най-подходящото време за провеждане на изпити. Далакът, нашият най-голям лимфен възел в тялото, благоприятства в своя активен период и провеждането на операции, тъй като се ускорява зарастването на раните благодарение на подсилената имунна система и наличието на достатъчно ензими.

При всички нарушения или симптоми, които се проявяват сутрин между 9 и 11 часа или през късното лято, трябва да се лекува и далакът. Дори в случаите, когато лекуваното заболяване (например сърдечни проблеми) на пръв поглед няма нищо общо с далака.

Из „Шуслерови соли и хранене според биоритмите“. Графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг, Сиела, София, 2017 г.