Непредвидени гости у дома – как да се справим?

Животът без празници е скучен и еднообразен. Понякога е просто необходимо да се разрежда сивото ежедневие със забавен празник, среща с роднини и приятели. Комуникацията ни зарежда с енергия, дава ни приятни моменти на духовна близост и след това се превръща в ценен принос в събирането на светли спомени. Ето и нещо много полезно за непредвидени случаи – доставка на хранителни продукти от магазин Fantastiko.

За съжаление не винаги е така. В някои случаи фактът на появата на гости във вашия дом може да предизвика стрес, да изпразни не само портфейла, но и душата. Това се случва, ако гостите идват неканени, седят до късно или се държат безцеремонно, забравяйки за всички правила за благоприличие. Със сигурност всеки от вас ще запомни няколко такива ситуации. Какво да правите с гостите, които влизат в къщата и се притискат около врата ви? Ето някои типични сценарии и как да ги разрешите.

Както често се случва: в къщата влизат неприятни, безцеремонни хора, с които не искате да общувате. По правило негативните неща идват от тях, но поради нашата деликатност не можем директно да насочим тези посетители към вратата. В такива случаи, така че хората вече да не се занимават с посещението си или да напускат веднага след пристигането си, ритуалите, познати от дълго време, ще помогнат.

Гости отдалеч

Основната им задача е да спрат някъде във вашия град. Най-хубавото от всичко – у вас. Комфортът, топлата баня, три хранения на ден и спането на отделно легло обикновено са приоритет. Желанията са съвсем нормални, ако преди това сте обсъдили всички нюанси и условията за временно съжителство отговарят и на двете страни. Друг е въпросът, ако гостите ви се изправят пред факта, че не ви кажат за колко време ще останат.

Какво да направите: Не позволявайте това да се случи. Ако пристигането ви притеснява, кажете го директно и предложете на госта алтернативен вариант, а именно нает апартамент. Ако това не е възможно, предварително уговорете какво очаквате в замяна. Ако не става въпрос за плащане на жилище, съвсем подходящо е да разпределите общия бюджет за храна и да огласите правилата за живот в къщата си.

Гости, които не бързат да си тръгват

Тази категория може да включва не само хора, които напускат партито последни, но и такива, които буквално са регистрирани във вашата къща като близки. Типичен пример са героите от телевизионния сериал Приятели. За разлика от филма, този вид сплотеност не ви радва, а само нарушава личните граници и създава впечатлението, че не сте господар на собствения си дом. Проблемът е, че спокойните гости изобщо не отчитат нуждите на тези, при които са дошли. Тези хора не забелязват, че сте уморени, искате да спите, трябва да се занимавате с бизнеса си и т.н. Те дори могат да предложат най-добрата си помощ. Но да напуснат дома ви – не!

Какво да направите: Кажете, че имаме важен ангажимент, за който трябва да се подготвите.

Гости с деца

Най-противоречивата ситуация от морална гледна точка е, когато във вашата къща децата на приятели (роднини) прекрачват границите на допустимото, но никой освен вас не вижда проблема. Междувременно чуждото дете е напълно способно да ревизира вашите вещи, да счупи нещо, да стигне до ценностите и в най-лошия случай да вземе в джоба това, което му харесва. За съжаление има много примери от реалния живот.

Какво да направите: говорете откровено с родителите на небрежни деца, изказвайте своите притеснения и искания приятелски. Но най-доброто нещо е да обезопасите нещата си предварително от нашествието на малките.

Свързани статии

чувства
dete-tablet
stress
Аз съм лоша майка ли съмCanva
Законът за излекуването
deca-imunitet
kapki-bahShutterstock
derehi-na-bebe
rozi
deca-razvod
dete-i-kon
Монтесори образование
deca-igraiat
dete-zdrave
dete-na-kon
dete-risuva
Първи клас - това е предохът към самостоятелност и социализация
огнени фигури
dete-sviriPixabay
dete-slusha
deca-yoga
Хиперактивността при децата е „вик за помощ“ , дете на сърфPixabay