Полезни игри за деца и възрастни по време на карантина

Д-р Кабаджова от Analysingminds.com дава идеи за психологични игри за цялото семейство. Вижте!

Въпреки всички неудобства и тревоги, времето, с което разполагаме сега е безценно. Дава ни възможност да останем насаме, да поработим със себе си, да се сближим с близките си, да се свържем отново с детето си. Днес ще ви споделя 3 психологически игри, които използвам в кабинета при работа с деца, и които спокойно можете да играете семейно с детето си. Те са насочени към развиване на въображението, могат да се играят от всякакви възрасти, ще ви задържат далеч от екраните за известно време и ще ви помогнат да разберете какво се случва в главата на вашето дете.

Предизвиквам те с книжка

Тази игра е подходяща за родители с деца на 4+ годишна възраст. Седнете с детето ви на негова територия и му споделете, че имате страхотна идея. Разпръснете около него всички книжки, които то има (без значение дали са четени или не) и го накарайте да избере тази, която би искало ВИЕ да прочетете. След това дайте на детето си книжката, която бихте искали ТО да прочете от вашата колекция. Изберете книжка според възрастта на детето ви. Идеята не е да го карате да чете някое велико произведение, а да го стимулирате да приеме предизвикателството и да се опознаете през любимите ви книжки, както и да го стимулирате да намира удоволствие в четенето.

Определете си едно любимо място и започнете заедно да четете книжките си. След като приключите намерете време да си поговорите за тях. Ще се изненадате колко скрити ползи има тази „простичка“ идея – от една страна ще създадете един хубав навик с детето си, от друга ще можете да се опознавате през любимите книжки. Книжките, с които вашето дете ви предизвиква ще ви подсказва какво се върти в главата му и от какво има нужда. Можете да стигнете и по-далеч като направите ваша собствена книжка. Лесно и интересно, нали?

„Спомни си история“ е втората игра, която ви предлагам

Намерете снимки на ваши близки, приятели, роднини – ако нямате на хартиен носител, може да използвате телефон или компютър. Изберете снимка на човек, който всички познавате и се редувайте да предизвикате другите да си спомнят и разкажат:

  • 1 история, която помнят с този човек;
  • 3 негови качества, които много харесват;
  • Нещо, което много искат да направят с него след карантината;

Започнете с близките, задължително сложете и ваши снимки и такива на децата ви. Ако стане така, че не разполагате с никакви снимки – импровизирайте, рисувайте, напишете имена. Накарайте детето да се фокусира върху кого, какво, кога, къде, как и защо. С тази игра ще стимулирате детето да работи с въображението си, да си спомни любими моменти и да се концентрира върху позитивния образ на околните. Един от най-позитивните резултати е, че ще се сближите със семейството си.

Разкажи ми картина

Това е една изключителна игра, която често използвам в кабинета при работа с деца и тяхното въображение. Трябват ви картини. Ако имате такива у вас, използвайте тях, ако не в интернет ще намерите хиляди художници (експресионисти биха били много добър избор). Накарайте детето ви да избере първо, после избирате вие. Целта на играта е да „разкажете какво виждате“ докато другия ви задава въпроси. Важното тук не е буквално да разкажете картината, а да използвате въображението си и през въпроси да сглобите история, в която има случка, герои, сюжетна линия и може би край. Това е един прекрасен начин да посадите у детето си любов към изкуството и различните художници. Можете да играете и с картини, нарисувани от вас или детето Ви.

–––––––––––––––

www.analysingminds.com

За онлайн консултации: g.kabadzhova@analysingminds.com

E-mail за безплатни психологически съвети, насоки, информация в периода на извънредно положение:  admin@analysingminds.com Всеки, който има въпрос, нужда от информация или съвет може да ни пише. Нашите специалисти ще следят и отговарят напълно безплатно!

Свързани статии

kon-i-deca
silni-deca
Демократичното образование
mandala
sud-voda
deca_voda
kamani-balans
огнени фигури
СугестопедияShutterstock
Ходенето с боси крака подобрява паметта при бебетата и децата