Преди новата учебна година започнете укрепване на имунитета

От Анна Василева 04 Септември 2019

Д-р Мариян Иванов, специалист по вътрешни болести, хомеопат и преподавател по клинична хомеопатия, фитотерапевт, собственик на МЦ “Фитолек”:

Може да прилагате хомеопатия и качествени етерични масла – най-подходящи са от лавандула, бор, евкалипт, розмарин.

Д-р Иванов, лекувате вече 3-то поколение пациенти във Вашата хомеопатична практика. Имате ли наблюдения, че днешните деца са с по-нисък имунитет и боледуват повече?

Може да се каже, да. Причините са комплексни, като започнем от храненето. Не съм от носталгиците, които се захласват по “едно време”. Но е факт, че като деца нямахме заведения за фастфуд и храната беше основно домашна. Сега децата от рано свикват с индустриално обработените храни, да не говорим за “петия вкус”.

В много заведения – добавят натриев глутамат, който има пристрастяващ ефект. Те често не харесват сготвеното вкъщи точно по тази причина. Важни са усилията на родителите да ги предпазват от този тип хранене и да ги приучават на пресни плодове и зеленчуци. Разбира се, има и родители в другата крайност, които се вманиачават кое е полезно, чисто и т.н. Ако не се сблъсква с вируси и бактерии, детето не само не изгражда имунитет, но развива и алергии. Организмът започва да приема като враг най-обикновени неща. 

Други фактори за имунитет са степента на замърсяване на въздуха и добрата физическа активност, особено игрите навън. Вместо да тичат, днешните деца прекарват твърде много време обездвижени, с електронно устройство в ръцете. 

Как може да се помогне на децата с нисък имунитет?

Действа се по няколко направления. Има хомеопатични лекарства за подсилване на имунитета, има и за детоксикация – за подобряване на чернодробната, бъбречната и жлъчната функция. Ако се наложи да се дават антибиотици, както и при приложение на ваксини, има хомеопатични лекарства за намаляване на страничните действия. Клиничната хомеопатия, която представлявам, не е враг на тези средства, те си имат своето място. Колкото повече методи на лечение знае един лекар, толкова по-добре. Когато може да помогне с естествени, безвредни средства, още по-добре. Аз самият съм специалист по вътрешни болести и когато трябва, прилагам стандартни методи и лекарства. 

Преди новата учебна година е времето за старт на укрепването на имунитета. С какви средства може да се започне сега?

Препоръчвам комплекс от мерки и за децата, и за възрастните. Не трябва да се чака да започнат първите сезонни инфекции, за да помислим за имунитета. От хомеопатичните лекарства има много подходящи, но най-известните са Осцилококцинум – профилактично по 1 флаконче веднъж седмично, както и Силицеа и Ехинацеа в препоръчана от лекар дозировка. Те стимулират собствения имунитет.

Може да се прилагат и висококачествени етерични масла. Всички имат и директно антимикробно действие, а сред най-подходящите са от:

  • лавандула
  • бор
  • чаено дърво
  • лимон
  • евкалипт
  • розмарин

Маслата могат да се използват под формата на капки вътрешно, външно – чрез втриване на определени места, в кремове, като спрейове, във вана, в изпарител за стаи, като инхалации. Приложението чрез изпарител е особено подходящо, когато се събират повече хора в едно помещение, например на работа, но и вкъщи. Може да оставя цяла нощ, а по час-два също е от полза. Така се прочиства въздухът от микроби.

Билковите чайове също са отличен помощник за подобряване на имунитета.

Изисквате ли пациентът да идва с направени изследвания, с диагноза?

Когато ги има, той ги представя. Иначе в хомеопатията работим с изключително подробен въпросник, с който проучваме състоянието на всички органи и системи. Така се работи и при децата. Има и назначаване на лекарства за индивидуалния чувствителен тип на детето или възрастния – според предразположенията към конкретни заболявания и болестни тенденции. Хранителните и температурните предпочитания и психоемоционалната характеристика. Хомеопатията е приложима при всеки, също и при животни – има книга за използването й при състезателни коне например, даже и при растения. 

 

Ако мислите, че тази публикация ще бъде полезна и за други, Споделете!