Предимствата на Йогата в растежа и развитието на детето

Йогата има много предимства за растежа и развитието на децата, а редовната практика с Вашите деца може да им помогне да се успокоят, преди да заспят.

Сънят на децата е повод за често срещано притеснение при много родители. Вие искате децата Ви да имат добър нощен сън, но в края на натоварения ден заспиването може да бъде борба при много от тях. Ако детето Ви заспива трудно, опитайте да направите кратка вечерна тренировка по йога, част от вашата редовна практика преди лягане.

„Йога дава на децата средство за самостоятелно успокояване, което е начин телата им да се забавят с естествено темпо„, казва Лори Джордан, учител по йога в Кънектикът, САЩ, и автор на книгата „Йога преди лягане”. Джордан предлага 10- до 15-минутна практика, включваща няколко асани, дихателни упражнения и визуализации.

Малките деца могат да се освободят от излишната енергия чрез асани и релаксиращи практики като напрягане и освобождаване на мускулите или игрово адаптиране на прости пози. 

При по-големите деца практиките на дишане и визуализациите могат да им помогнат да отработят по-добре емоциите от деня. Помолете децата да прекарат няколко минути, като си представят, че са на място, където се чувстват сигурни и щастливи. 

За да затворите сесията: помолете детето си да разтрие дланите си и да ги постави върху очите. След това заедно с детето свалете дланите и внимателно ги положете върху сърцето му. 

 

Ако статията буди интерес, споделете я!

Автор: Кремена Тотева