deca-imunitet

При малките по-късно се развива имуноглобулин А

При малките по-късно се развива имуноглобулин А, който отговаря за локалния имунитет – достигат стойността му за възрастни чак към 8-ата година

Терминът имунитет включва всички механизми за предпазване на организма от чужда генетична информация, проникваща от околната среда – микроорганизми и техните продукти, храни, химикали, лекарства, цветен прашец и др.

Вижте още:

Особености на имунната защита в детска възраст

Появата и съзряването на имунната система е сложен и продължителен процес. Той започва в ранния вътреутробен живот и достига своя максимум към пубертетно-юношеска възраст. До 4-6 месеца след раждането в организма на кърмачето се запазват майчини антитела, преминали през плацентата. Те са специфични срещу определени заболявания, които майката е прекарала и осигуряват пасивна защита на детето. Докато са малки децата, имунната система още се изгражда и това се компенсира с по-силни реакции на вродения тип имунна защита. Например, при възпаление на гърлото, възрастният би получил дразнене, болка при преглъщане, дрезгав глас и други локални прояви, докато кърмаче и малко дете ще вдигне много висока температура, може да бъде отпаднало, да повръща, да има болки в корема. Точна диагноза се поставя само след лекарски преглед.

За развитието на специфичния имунитете необходимо време и срещи с различни вируси и бактерии.

При децата отделните негови подсистеми съзряват с различна скорост. Закъснява развитието на имуноглобулин А, като стойностите на възрастни индивиди се установяват едва към 8-ата година. Това е главен имуноглобулин, отговарящ за т.нар. локален имунитет. Открива се в секретите (слюнка, сълзи, чревно и стомашно съдържимо, бронхиален секрет, секрети от пикочно-половата система, мляко, простатен секрет) и осъществява защитата на лигавицата спрямо различни външни агенти. С това се обяснява повишената склонност към инфекции на дихателната и стомашно-чревната система, както и на алергични реакции при деца в предучилищна възраст. Забавено е също развитието на специфичния имунитет, осъществяван чрез клетки, които имат способността директно да убиват микроорганизми, клетки, подпомагащи производството на антитела и такива, координиращи редица функции на придобития имунитет.

Фактори, повлияващи имунитета

Протичане на бременността, начин на хранене и живот на бременната жена.

Профилактиката започва от момента на зачеването. Незрялата и развиваща се имунна система на плода е чувствителна на различни стимули от околната среда. Проблеми с плацентата, заболявания на майката могат да окажат негативно влияние. Пълноценното и балансирано хранене, позитивната нагласа, отказа от тютюнопушене (активно или пасивно) се оказват важна предпоставка за изграждане на добра имунна защита на детето.

Хранене

Майчината кърма не само спомага за по-бързото съзряване на стомашно-чревния тракт на кърмачето, който е входна врата за различни потенциални алергени. Тя съдържа редица противоинфекциозни фактори – причина естествено хранените деца да боледуват по-рядко.

Много хора си представят средствата за подкрепа на имунитета като хапчета, които могат да си купят в аптеката.

Повечето от тях обаче са в кухнята ни. Съставките в храните, които стимулират имунитета са: белтъците, витамините А, С, Е и В6, желязото, цинкът и селенът, както и някои други вещества, съдържащи се в растенията – каротини, флавоноиди, сулфиди и сапонини. Разбира се, и млечнокиселите бактерии. Имунитетът се нарушава както от много ниско калорични диети, така и при прекалено висок прием на мазнини, а също така от еднообразно хранене. Най-добре усвоими са витамините и микроелементите от естествен произход. Редовната консулмация на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба е от огромно значение за поддържането на добро здраве.

Замърсяване на околната среда

Атмосферният въздух (особено в големите градове) съдържа прах и различни химически вещества – димни газове, озон и азотни окиси, пушек и сажди. Тези съставки действат алергизиращо и директно увреждат ресничките на дихателните пътища, нарушавайки тяхната функция. Движенията им се забавят, а по този начин става неефикасно очистване на лигавиците от микроби и микрочастици.

Студ и влага

При студено и влажно време хората боледуват по-често от инфекции на дихателните пътища. Преохлаждането на дихателната лигавица води до известно отслабване на локалната й защита. Когато времето е студено и влажно, хората прекарват повече време в затворени помещения . По-сухият въздух вследствие на отоплението води до изсушаване на лигавицата на дихателните пътища, което е не по-малко вредно за нейната локална защита от преохлаждането й.

Алергия

Често в основата на повтарящи се дихателни инфекции стои алергия към определени вещества. Алергичната хрема е възпаление, свързано с подуване на носната лигавица и повишено отделяне на слуз. Това създава предпоставки за развитие и размножаване в горните дихателни пътища на болестотворни микроби. Инфекцията от своя страна засилва проявите на алергия в един порочен кръг.

Стрес

Доказано е, че при положително настроените хора нивото на антитела е по-високо, отколкото при мрачните и депресирани индивиди. Положителните емоции, здравият сън, смехът, спортът водят до отделяне на ендорфини, които имат имуностимулиращо действие.

Движение

Умерените и редовни физически усилия са от изключително значение за поддържането на добра форма  и за по-добрата устойчивост на организма. Прекомерните натоварвания обаче могат да доведат целия организъм до изтощение, в това число и неговата имунна система.

Автор: д-р Райна Жейнова, педиатър-хомеопат