С подходяща хомеопатия осите, кърлежите и пчелите избягват детето*

pchela-tsvete

Изтоник: Pixabay

Най-общо казано, насекомите у нас, които могат да предизвикат кожно увреждане в следствие на ухапване, се разделят на смучещи и жилещи. Към смучещите насекоми спадат комарите, кърлежите, мухите, въшките, бълхите и дървениците. С помощта на специални хоботчета те смучат кръвта през малък отвор, който предварително са направили в кожата.

Жилещите насекоми са пчелите, осите, стършелите и по-рядко – жилещи паяци. С помощта на жила, те вкарват различна по химичен състав отрова в човешкия организъм. В областта на ужилването бързо се появява зачервяване и подуване на кожата, което сърби и/или боли.

Като най-опасни могат да се класифицират кърлежите, осите, пчелите и стършелите.

Ухапване от кърлеж е опасно, защото кърлежите могат да бъдат преносители на Лаймска болест (характерни за нея са повишената температура, главоболието, болките в мускулите, силна отпадналост и увеличението на лимфните възли, не са рядкост и усложненията от страна на нервната и сърдечно-съдовата системи). Това налага впитите в кожата кърлежи да се изваждат внимателно, за да не останат части от тях в човешкото тяло. Обикновено това става с въртеливи движения, а що се отнася до намазването с мазнина, много специалисти изрязват несъгласие.

Важно е изваденият кърлеж да се запази и да се даде за изследване в специализирана лаборатория, а при най-малкото съмнение, че не сте извадили целия кърлеж, трябва незабавно да се обърнете към лекар.

Ужилването от пчели, оси и стършели е особено опасно за хора и деца с алергия към тези насекоми. При тях отровата може да предизвика алергичен шок или задушаване (ако ухапването е в областта на лицето, шията или устата).

Ето защо е добре алергичните хора да имат винаги у себе си поне 1 ампула Urbazon (Methylprednisone), спринцовка и игли за нея, а също и един флакон от хомеопатичното лекарство Apis mellifica 30 CH.

С профолактична цел е препоръчителен приемът на Ledum palustre 9 CH сутрин и вечер по 5 гранули, през целия престой на брега на морето или в планината. Клиничният опит показва, че този медикамент действа профилактично и на насекомите – най-вече комарите, като „избягват” детето.

При ужилване мястото се налага с лед и е добре на всеки 10-20 минути да се приемат по пет гранули Apis mellifica 15  или 30 CH, с разреждане на приемите, след настъпване на подобрение.

При нужда може да се добавят Histaminum 15 CH, Urtica urens 9 CH и  Ledum palustre 9 CH.

Източник: Иванов, Мариян, Зорка Угринова, Хомеопатия за деца и тийнейджъри, Изток-Запад, София, 2012, с. 178-179.

Свързани статии

hranene
СърцетоPixabay
dete-plaj
shishe-homeopatia