С йога комплекса Сурия Намаскар децата се зареждат с жизнена енергия

Източник на изображението: Shutterstock

Сурия Намаскар

Сурия Намаскар (Surya Namaskara) е йога комплекс, който е част от системата на Хатха йога. Той спомага за зареждане на тялото с необходимата му жизнена енергия (Прана), хармонизира физическата и духовна енергия. Слънчевият комплекс подобрява дейността на ендокринната система, намалява физическото тегло, развива умствената концентрация и възстановява  душевния, и умствен покой.

Слънцето заема важно място в поддържането живота на всички същества на Земята. Небесната форма на огъня, източник на живота и душата на Вселената. Проява на духовната светлина и божествена искра в хората.

От древни времена, изгревът и залезът на слънцето носят промени в атмосферата на Земята, а първите и последни лъчи са източник на пречистваща и лекуваща енергия. Ето защо е благоприятно да се практикува на зазоряване или залез на Слънцето.

  • При изпълнение на комплекса Сурия Намаскар се диша бавно и дълбоко без усилие.
  • Когато се поема дъх, се визуализира слънчевата енергия, преминаваща през очния нерв, която постепенно протича през епифизата и хипоталамусния комплекс, отговарящ за редица важни функции в организма, в това число емоциите и настроенията на човека.
  • При издишване, се визуализира как слънчевата енергия протича по цялото тяло.
  • При всяка асана се правят по едно до няколко вдишвания и издишвания.
  • Времето за задържане в поза, постепенно може да се удължава като циклите на вдишване и издишване се увеличават.
  • При завършване на комплекса се остава в покой в поза “Шавасана“, а после се благодари на Слънцето и Земята за дарената жизнена енергия.

Въздействието на комплекса Сурия Намаскар е с бързи резултати във времето, защото се съчетават физически пози с контролирано дълбоко дишане – пряко успокояващо нервната система, нежно разтяжение на мускулните влакна с ефект – разпускане на напрежението от деня, отваряне на ставите, тяхното смазване и регенериране.

Като общ ефект Сурия Намаскар има тонизиращо разгряване и раздвижване на цялото тяло. Изпълнението на всяка асана може да се придружава с изразяване на утвърждение, което допълнително внася енергетична информация, формираща поведението и характера на практикуващия.

Tadasana Сурия намаскарРазпръсквам любов и усмивки!

Първата асана се нарича „Поздрав“ и се изпълнява  с изправено тяло, а ръцете са прибрани в атманджали мудра – молитвена пред гърдите. Тази поза е благодарност към слънцето за живота, който дарява на всички живи същества по земята. Умът се съсредоточава върху преминаването на енергията по тялото, диша се бавно и равномерно. Активира чакрата на сърцето “АНАХАТА”, отговаряща за състраданието и любовта, мъдростта, истината, чистотата, емоциите, нежността, душевния баланс, вярата и духовното израстване.

Hasta Uttanasana Сурия намаскар

Казвам с Любов, какво чувствам и мисля!

Втората асана носи името „Докосване на небето“ и се изпълнява като заедно с вдишването, горната част на тялото, заедно с изпънатите над главата ръце, се накланя назад като се остава в тази позиция за 3 секунди. Символ на победата на светлината над мрака и на доброто над злото. В тялото навлиза слънчева енергия. Активира гърлената чакра “ВИШУДХА”, която отговаря за общуването, независимостта, лидерството, изразителната и искрена реч, чувството за воля и свобода, вдъхновението, себеизразяването.

Uttanasana Сурия намаскарИзпълвам се с радост, удоволствие и здраве!

Асана “Щъркел” изразява вечния кръговрат на слънцето, кръговрата на живота и кръговрата във Вселената. Тя се изпълнява като заедно с издишването тялото и ръцете се навеждат напред и надолу, а ръцете и главата се отпускат свободно. Активира се сакралния център “СВАДХИЩАНА”.

Ashva Sanachalasana Сурия намаскар

Доверявам се на вдъхновението си!

Асана ”Разкрач” символизира духовното израстване и просветлението, разтваряне на съзнанието за абсолютната истина и стремежа към съвършенство, чрез силата на светлината на познанието и любовта към хората. Това упражнение се прави като с вдишването десният крак се изнася назад и се изпъва, като пръстите стъпват на земята. Левият крак е сгънат в коляното под прав ъгъл, стъпил здраво на земята, а ръцете се поставят с дланите надолу от двете му страни. Лицето се обръща напред към слънцето, така че лъчите му да падат върху челото. Тази позиция активира “АДЖНА” чакра, известна и като чакра на третото око, свързана с интуицията и визуализацията.

Adno Munha ShavanasanaКазвам с Любов, какво чувствам и мисля!

Асана “Планина” е символ на възхвала на Слънцето и всичко онова, което дарява на хората по земята. Изпълнява се като със задържането на дъха, левият крак се прибира към десния (ходилата и дланите са върху пода като опора) застава се в положение на опора като таза се издига нагоре. Активира гърлената чакра “ВИШУДХА”, която отговаря за общуването, независимостта, лидерството, изразителната и искрена реч, чувството за воля и свобода, вдъхновението, себеизразяването.

Astanga namaskara

Моята същност се развива свободно и защитено, мирът е вътре в мен!

Шестата асана ”8 точки” е символ на необходимостта от слънчевата енергия за живота на всички живи същества по земята. Тя се изпълнява като с издишване коленете опират пода, тазът и коремът остават във въздуха, ръцете от лакти се свиват, а гърдите и челото се опират в пода. По този начин се активира чакра “МАНИПУРА”, която отговаря за протичането на енергията в цялото тяло.

Bhudjangasana Сурия намаскар

Изпълвам се с радост и здраве!

Седма асана “Кобра” показва отражението на вътрешната светлина на човека върху заобикалящия го свят, хората край него, както и връзката на душата с Вселенския разум и слънчевата енергия. Тя се изпълнява като с вдишване, тялото се изнася напред, главата се извива назад, гръдния кош се разтваря, лактите са до тялото, а рамената са далеч от ушите. Дланите са опрени в пода. Тази позиция се задържа за около 5 секунди. Активира се сакралния център “СВАДХИЩАНА”.

Следва повторение на позите в обратен ред до поза “Поздрав”

Поза “Планина“

Изразявам ясно, какво чувствам и мисля!

Adno Munha Shavanasana Сурия намаскар

Ashva Sanachalasana

Слушам вътрешните си  усещания!

“Разкрач” – с вдишване, десният крак се изнася напред и се свива коляното под прав ъгъл, стъпалото е здраво стъпило на земята,  а ръцете се поставят с дланите надолу от двете му страни, докосват спокойно земята. Левият крак е с разгънато коляно, стъпалото е на пръсти. Лицето се обръща напред към слънцето, така че лъчите му да падат върху челото. Тази позиция активира “АДЖНА” чакра, свързана е с интуицията и визуализацията.

UTTANASANA

Силата е вътре в мен!

“Щъркел” – изразява вечния кръговрат на слънцето, кръговрата на живота и кръговрата във Вселената. Тя се изпълнява като заедно с издишването тялото и ръцете се навеждат напред и надолу, а ръцете и главата се отпускат свободно. Активира се сакралния център “СВАДХИЩАНА”.

TADASANA

Аз съм силата и мъдростта!

„Поздрав“ и се изпълнява  с изправено тяло, а ръцете са прибрани в атманджали мудра (молитвена) пред гърдите. Това упражнение е благодарност към слънцето за живота, който дарява на всички живи същества по земята. Умът се съсредоточава върху преминаването на енергията по тялото, диша се бавно и равномерно. Така се активизира чакрата на сърцето “АНАХАТА”, отговаряща за състраданието и любовта, мъдростта, истината, чистотата, емоциите, нежността, душевния баланс, вярата и духовното израстване.

Слънчевият комплекс от асани (физически пози), раздвижва енергията в цялото тяло, подобрява имунитета на организма, увеличава силата на кръвта и дейността на белите кръвни телца, посредством проникването на слънчевата енергия в тялото, балансира отделянето на хормони и допринася за детоксикацията на организма. Успокоява нервната система и психиката на човека. Чрез правилното протичане на жизнената енергия (прана), дава възможност да се разбудят интуицията и телепатичните способности на личността.

Всички пози изразяват способността на светлината да преобразява живота и трансформира реалността ни към по-добро, чрез нашето физическо, психическо и енергийно въздействие върху съзнанието на телата.

Автор: Кремена Тотева

Йога инструктор