Състоянието на имунитета по време на респираторните вируси

В сезона на респираторните вируси от състоянието на имунитета зависи често ли ще боледува детето

Всички свързваме еceнтa с обагрянето нa пpиpoдaтa в тoпли opaнжeви нюaнcи, с прибирането на реколтата. Но също така и с променливото време и високите температурни амплитуди, провокиращи различни здравословни проблеми. Най-често у децата, но и при възрастните.

 

Предразполагащи фактори

Захлаждането се явява само предразполагащ фактор, който води до понижение на имунитета. Това, което в ежедневието наричаме „настинка“, всъщност е инфекция. Вероятността да се разболеем, след като сме били в контакт с болен или с преносител на инфекция, зависи от това колко вирулентен е. Или колко е способен да предизвика заболявания зависи от инфекциозният причинител и колко е силна имунната ни система в този момент.

При студено и дъждовно време намаляват значително игрите и разходките на открито. По-голяма част от времето децата прекарват в затворени, отоплени помещения с други деца и възрастни. По-рядкото проветряване, изсушаването на въздуха и интензивните контакти допринасят за по-честите инфекции. От които най-често на дихателните пътища – уста, нос, синусни кухини, гърло, ларинкс, трахея и бели дробове.

Ако дихателната система е била продължително време изложена на дразнители от околната среда – прах, отработени газове, тютюнев дим и др., тя става уязвима към инфекции, причинени от различни микроорганизми.

 

Какво показват проучванията

При децата от ранна и предучилищна възраст 63% от инфекциите засягат горните дихателни пътища. В над 90% от случаите се открива вирусен причинител и съответно антибиотиците са излишни. Тези заболявания зачестяват през есенно-зимно-пролетния период.

Кърмачетата страдат относително пo-рядко поради пасивния имунитет, получен от майката. След 6-ата година заболяванията постепенно намаляват вследствие усъвършенстването на локалната защита на горните дихателни пътища. В училищна възраст ролята на бактериите нараства и те са изолирани при 20-25% от болните.

 

Как става заразяването

При кашляне, кихане и разговор около болния се създава заразена въздушна зона с радиус 2-3 метра, чрез която вирусите попадат в дихателните пътища на здрави хора. Друг възможен начин за предаване на инфекцията, макар и по-рядко, е чрез предмети от бита (играчки, дръжки на врати, общи кърпи).

Болният е източник на зараза в продължение на 5-6 дни и представлява сериозна епидемична опасност при скрити и леки форми, особено когато не остава да се лекува у дома. Предаването на инфекцията става при тесен контакт (съжителство в една стая, посещение в кино, театър и др). Възможно е заразяване и в транспортно средство (трамвай, автобус), но не и на открито.

 

Основни прояви на инфекцията

В зависимост от това дали става дума за грип или за друга вирусна инфекция, заболяването може да започне внезапно. Но може и да се развие бавно и подмолно, в продължение на няколко дни.

Симптоми:

 

 • повишената телесна температура,
 • силна отпадналост,
 • болки в ставите и мускулите,
 • хрема, кашлица, коремни болки,
 • понякога повръщане и разстройство.

Малките деца, дори и тези от предучилищна възраст, рядко се оплакват от болки в гърлото. Ако е обикновена вирусна инфекция, рутинните кръвни изследвания обичайно не показват сериозни отклонения.

При кърмачета симптомите могат да бъдат неспецифични:

 • отпадналост,
 • неспокойствие
 • силен плач,
 • липса на апетит и др.

Картината е много динамична и може да се промени за часове или в рамките на 1-2 дни. Важни са активното наблюдение от страна на родителите и своевременната консултация с лекар.

 

Природосъобразни средства и хомеопатия за справяне с инфекцията

Вирусите не се повлияват от лечение с антибиотици – прилагането им е необходимо при настъпили бактериални усложнения.

При поява на първите болестни признаци е добре да се направи затопляща баня на краката с покачваща се температура. Може да се повтаря на всеки 2 часа. Полезни са инхалациите, компресите с извара на гърлото и разтриване на гърдите с балсами, съдържащи етерични масла.

Широко разпространеният възглед, че повишената температура на всяка цена трябва да бъде свалена, НЕ е правилен. Доказано е, че умерената температура (до 38,5°С ) е полезна, защото мобилизира имунната система да се бори с вирусите и бактериите.

При кърмачета и малки деца запушването на носа е сериозен проблем. То е причинено от обилната секреция и набъбналата в резултат на инфекцията лигавица. Когато дишането през носа е затруднено, то се осъществява през устата. Но това води до изсъхване и възпаление на лигавицата на гърлото.

Препоръчително е неколкократно дневно механично почистване на носа и накапване на физиологичен серум или сребърна вода (тя упражнява и антисептично действие). Носните капки трябва да се прилагат 10-15 минути преди хранене.

Препоръчва се по възможност двукратно накапване:

 • първите 1-2 капки отбъбват лигавицата на ноздрите,
 • след 5 минути – нови 1-2 капки, които проникват по-дълбоко в носните ходове.

За промивки на носа е препоръчително и използването на морска вода под формата на спрей. При хрема помагат и инхалации с етерични масла от мента, лавандула, евкалипт, розмарин, бор, кипарис, чаено дърво и др. Те отпушват носа, намаляват главоболието и унищожават директно много от микробите. Инхалации могат да се направят и с лук и чесън, настъргани на ситно ренде, които се слагат във вряща вода.

Хомеопатията предлага един напълно безопасен и доста ефикасен метод за стимулиране на организма и неговите защитни сили за справяне с инфекциите на дихателната система. В първите 24 до 48часа от появата на симптоми на вирусна инфекция, се препоръчва прилагането на Oscillococcinum. Препоръчва се приемане на три флакона, по един на всеки 6-8 часа, в 3 последователни дни.

Хомеопатичният препарат Paragrippe е много подходящ, когато вирусната инфекция е вече разгърната и протича с:

 • главоболие,
 • болки в мускулите и очите,
 • повишена температура,
 • силна отпадналост.

Съществуват и много други хомеопатични лекарства за борба с инфекциите, чието назначаване обаче е индивидуално, тъй като зависи от множество фактори.

Ако детето е често боледуващо или с алергии, които затрудняват конвенционалното лечение, лекарят хомеопат може да назначи и индивидуална профилактично–оздравителна програма, с която постепенно да стимулира имунната и/или противоалергичната защита на организма. Така с определени хомеопатични комбинации се постига не само разреждане на боледуванията и преодоляване на алергичните епизоди. Но се повлиява и евентуално разрастване на трета сливица, тъй като това разрастване най–често се стимулира от чести инфекции и от алергична настройка.

 

Билколечение

Незаменим лечебен ефект имат билките. Те могат да се прилагат като чай, под форма на запарка за инхалация или да се втриват локално под форма на балсами с етерични масла. Ето групиране на различните лечебни растения според ефекта им върху организма:

 • Понижаващи температурата и предизвикващи изпотяване – сухи малини, липов цвят, черен бъз, бяла върба, иглика, маточина, дренки, трицветна теменуга
 • С антиоксидантно действие – мащерка, маточина, джинджифил, исландски лишей, черен бъз, салвия, шипка
 • Облекчаващи спазмите – мента, босилек, маточина, лайка, мащерка, пчелник, риган, горска слез
 • С отбъбващ ефект – инхалации с етерични масла от мента, евкалипт, лавандула
 • Подпомагащи отделянето на секрети от дихателните пътища – мащерка, джинджифил, живовляк, исландски лишей, лайка, евкалипт, балканска чубрица, бял бор, иглика, риган, горска слез, бяла ружа
 • Имуностимулиращи – ехинацея, котешки нокът, жен-шен. 

Ако изборът ни е труден, можем да изберем готовите билкови комбинации, налични в търговската мрежа.

С лечебна и профилактична цел могат да се използват още пчелен мед, като подсладител за чай, смесен с хлебна сода за смучене или объркан с джинджифил като средство против кашлица. Клеевата тинктура би могла да се използва като имуностимулиращо средство на капки. Разтваря се в топла, посладена вода, мляко, сок или сироп. Обичайната доза е два пъти дневно по толкова капки, колкото са годините на детето. При хрема може също да се прилага в комбинация с физиологичен разтвор или сребърна вода като капки за нос. Сребърната вода може да се използва и за гаргара при възпалено гърло.

За стимулиране на имунната защита ще спомогне приемането на хранителни добавки, съдържащи:

 • витамин С,
 • витамин D,
 • цинк, селен,
 • екстракти от ехинацея,
 • саменто (котешки нокът),
 • жен–шен,
 • бъз и др.

 

Хигиенно-диетичен режим

Желателно е по време на боледуване да се намалят продуктите от животински произход. Да се избягват тежки, мазни и запържени ястия. Храната трябва да е лека, по възможност течно-кашева – супи, пюрета, кремове. Добре е да се поемат повече течности – вода, плодови и зеленчукови сокове, чай. Те помагат за по-лесното отделяне на токсичните вещества от организма. Храната е желателно да се дава по-често, на малки порции. При възпаление на гърлото не се препоръчват кисели, лютиви, прекалено солени или горещи ястия.

 

Препоръки

При леко протичащи и не усложнени форми на вирусно заболяване могат да се прилагат с успех средства от народната медицина. Когато треската, кашлицата и другите болестни симптоми започнат внезапно и продължат повече от 2 дни, или има повторно повишение на температурата и влошаване на състоянието, е необходим преглед от лекар.

Колкото по-рано вземем мерки и започнем лечение, толкова по-бързо ще отзвучи инфекцията и е по-малък рискът от сериозни усложнения.

Ако темата буди интерес, споделете я!