„Сега ще си поговорим на твоя език”- игра с пясък

Когато общувате с децата си, е добре да знаете, че те комуникират различно от възрастните. Децата общуват с нас, най-често чрез играта, чрез образи и въображаеми герои.

Когато предоставите на детето си сандъче с пясък и различни миниатюрни фигурки, вие му откривате вратата на невербалната комуникация. Казвате му: „Сега ще си поговорим на твоя език”

Много често, когато играя с деца в кабинета си, усещам, че те приемат заниманията в пясъка като работа и то много важна.

Защо игра с пясъка?

  1. Чрез играта в пясъка децата експресират невербално емоциите си.
  2. Докосването на финия пясък само по себе си може да бъде лечебно, поради силните тактилни усещания.
  3. Много е важно да предложите такава игра на детето си, когато усещате, че то е травмирано от някакво преживяване, когато мислите, че не може да каже нещо, което не може да изкаже с думи. Фигурите, които му предоставяте ще бъдат използвани вместо думи.
  4. Може да оставите детето само да направи своята картина в пясъка или да участвате и вие като се редувате. Важно е обаче да присъствате телом и духом през цялото време. Може да мълчите или да го подканяте и питате, но винаги според настроението и желанието на детето ви. В края на една такава игра, когато то ви каже „Свърших, картината е готова, я снимайте и след месец-два разгледайте всички негови картини в пясъка. Може да се изненадате колко свързани една с друга могат да са те.
  5. Пясъкът зарежда детето с елемента ЗЕМЯ.

Всякакви превозни средства, къщи, фигури на хора с различни настроения и професии, бебета и възрастни , цветя, дървета, храсти, обзавеждане ( столчета, масички, чашки и т.н.), природни материали (миди, камъчета, сухи кори и семена), хартия, ножички (за да направите нещо, което нямате, а детето иска).

Сигурна съм, че във всеки дом могат да се намерят такива дребни играчки (около 10-15 см). Изоставени от различни шоколадови яйца, комплекти за кукли, любими комплекти от колички, мостчета, кладенци, абстрактни фигурки или фигурки, които сте донесли от пътуване в различни страни – автентични или фолклорни, фигурки на животни и т.н. Потърсете и съберете колекцията в специална кутия. Изваждайте я, като че ли извършвате нещо специално и ритуално. Това ще накара децата да го считат за много специално занимание, какво е в действителност. Не забравяйте, че малко магичност винаги е добре дошла, когато играете с децата.

И така, извадете специалната кутия, пълна с толкова интересни неща. Открийте завитото сандъче с фин пясък (най-добре да е кварцов) и подканете детето да направи каквато реши картина, да си избере фигурките и да ги нареди.

Ако иска пясъкът да е мокър, навлажнете го. Може да поска да направи фигурки от пясъка. Непременно му кажете, че ще играете …. минути (колкото вие решите), за да знае, че има определено време.

След приключването на играта, разпитайте детето какво е направило, как би кръстило своята картина, какво би искало да промени в нея. Порадвайте й се, снимайте я и я оставете известно време без да я разваляте.

Ще се учудите колко неща ще ви разкажат тези картини в пясъка и колко лечебни могат да бъдат за детската психика.

Приятна игра!

 

Автор: д-р Ирена Маждракова