Сибирски женшен

Сибирски женшен -подкрепя енергията и имунната защита

Корен от Сибирски женшен е в подкрепа на енергията и имунната защита

  • Мощното имуностимулиращо действие на корена от Сибирски женшен осигурява надеждна защита срещу респираторни инфекции, простуда и грипни състояния.
  • Намалява честотата, тежестта и продължителността на инфекциите с херпесния вирус тип 2 (генитален херпес).
  • Подходящ за възрастни хора, както и в случаите на емоционален стрес или напрегната работна среда поради способността си да поддържа жизнеността и тонуса.
  • Насърчава нормализирането на сърдечната честота, като подпомага дишането по време на и след натоварване като колоездене, катерене, изкачване на стълби и бягане и други физически натоварвания.
  • Възстановява изтощените депа на норадреналин и серотонин в периоди на психическо претоварване.
  • Бори се със синдрома на хроничната умора, който се дължи на стимулиране на надбъбречните жлези и активиране на Т-хелпърните и NK клетки на имунната система.

Кралят на адаптогените

Сибирски женшен (Eleutherococcus senticosus),  наричан още от китайските билкари „Кралят на адаптогените“  е изключително популярен като енергизиращо и възстановяващо средство. Още известен още като Елеутерокок или Акантопанакс, е едно от най-ценните лечебни растения на народите от Североизточна Азия – китайци, руснаци и японци.

Световна популярност набира Сибирския женшен, когато руските (тогава съветски) учени са проучавали адаптогенния потенциал на растението, за да подобрят представянето на армията и на олимпийските състезатели, без да зависят от вноса на китайския женшен.

Към този момент Сибирски женшен се отглежда и изучава активно на много места по света. Често се употребява в спорта, интензивния труд и военния живот.

Биоактивни съставки

Биоактивните съставки в корените на растението принадлежат към различни класове фитохимикали – стероидни гликозиди (елеутерозиди), флавоноиди, захари, лигнани, етерично масло, фенолни киселини, витамини и минерали.

Лигнаните и флавоноидите имат мощен антиоксидантен ефект и защитават наследствения материал на клетките от оксидативно увреждане. Сибирският женшен не съдържа алкалоиди и няма упойващи свойства.

Активира енергията

Освен силното си имуностимулиращо деиствие сибирският женшен активира енергията. Въздействието му върху регулацията на телесната температура е от изключително значение при измръзване и хипотермия ускорява възстановяването ѝ до норма (поради което е изключително важна билка за сибирските народи).

В хода на простудните и грипните състояния, може да скъси времето за преодоляването на инфекцията и да понижи температурата.

Приемът на Сибирски женшен и антибиотици едновременно от болни с бронхопневмония ускорява процеса на лечение и възстановяване. Намалява и времето за прием на антибиотик.

Източник: Subra.bg