Синята светлина вреди на очите

„Очите си почиват с взиране в далечината. Профилактичният преглед установява безсимптомни очни заболявания.“

Д-р Васил Хайкин (Клиника по очни болести, Детски очен кабинет на УМБАЛ „Александровска“)

  • Д-р Хайкин, кои са ключовите периоди по възрасти за профилактичен преглед при детски офталмолог? За какви оплаквания и привички да следим?

Първият профилактичен преглед трябва да се извърши до 1-годишна възраст на детето. Следващата среща с офталмолога при липса на оплаквания е препоръчително да се състои на 3 години и 6 месеца. От 7-годишна възраст – по веднъж годишно.

Много често децата нямат оплаквания. Близките също не винаги забелязват някакъв проблем. „Мързеливото око” – амблиопията, например е характерно очно заболяване в детска възраст, което протича безсимптомно и се установява при профилактични прегледи.

Чести причини, които водят детето и родителите при очния лекар, са често мигане, зачервяване на очите, често търкане на очите, гледане и четене от близко разстояние, присвиване на клепачите, главоболие.

  • Какви проблеми със зрението откривате най-често при учениците? Кои са характерни за малките – до 4-ти клас, и кои за тийнейджърите?

Най-честите проблеми са далекогледството и късогледството. Характерни са и алергичните конюнктивити, най-често причинени от ултравиолетовите лъчи.

За малките ученици са характерни оплаквания, свързани с далекогледството. Такива примери са главоболието и мързеливото око. При по-големите по-често се проявява късогледството. Алергичният конюнктивит преобладава в по-ранна детска възраст, но е разпространен и сред по-големите.

  • Какви рискове за очите крие огромният интерес на съвременните деца към електронните устройства? Какво включва безопасната употреба?

Прекомерното взиране в екраните води до умора и сухота в очите. Възрастни и деца мигат по-рядко, когато гледат и работят с електронни устройства. Появява се зачервяване, дразнене, глождене, а дори и главоболие.

Електронните устройства излъчват синя светлина, с доказано вредно действие върху макулата и цикъла на бодърстване и сън. Препоръчително е екранът да е по-голям и на по-далечно разстояние от очите.

Според възрастта употребата трябва да е в рамките на 20 до 45 минути, последвана от почивка. Почивката не включва смяна на електронното устройство, например от таблета на телевизора. Очите си почиват, когато гледаме в далечината.

  • Вредно ли е да се чете легнал? 

Четенето легнал не вреди пряко на зрението, но води до напрежение в редица мускулни групи. Освен напрежение на очидвигателните мускули, в зависимост от позицията се напрягат мускулите на врата, на ръцете, на гърба, което води до умора и дискомфорт.

В зависимост от разположението на източника на светлина се нарушава и осветеността на текста.

  • Какви мерки да прилагат родителите за укрепване на зрението при децата – чрез храна, напитки, добавки, специфични упражнения, хигиена?

Диетата трябва да е разнообразна, да се консумират плодове и зеленчуци от различни цветови гами.

На всеки 20-45 минути четене/взиране да се правят почивки, като се гледа в далечината. Когато времето позволява, децата трябва да прекарват повече време навън, а не пред екрана.

 

Ако статията буди интерес, споделете я!