Сироп от арония

Сироп от арония – най-поливитаминозният плод

Аронията е най-поливитаминозният плод, включен в състава на космическата храна.

Аронията е растение от семейство розоцветни. Нейната родина е Северна Америка, а в България е пренесена преди няколко десетилетия. Неповторимата българска природа дори увеличава биологично активните вещества в аронията, чието име в превод от гръцки език означава – „полза, помощ“.

Тя е широкоспектърен плод:
 • притежава силни антисептични свойства;
 • много мощно средство срещу грип;
 • предпазва от бактериални и вирусни инфекции;
 • повишава жизнените сили на организма;
 • оказва благоприятен ефект при различни алергични реакции.
През 1959 година учените от Руския фармакологичен комитет препоръчват редовната консумация на арония и дори я включват в състава на космическата храна.

Нейния разнообразен химичен състав я отрежда като едно от най-ценните лечебни растения. Витамините, които съдържа аронията са: С, Е, К, РР, В, В1, В2, В3, В5, В9, каротин. Минералите в аронията са: йод ( 3-4 пъти по-голямо количество от другите плодове), манган, калий, калций, желязо, фосфор, магнезий, незаменимата фолиева киселина за бременни, пектин и още много други полезни за човешкия организъм съставки. Притежава 5 пъти повече полифенолни вещества в сравнение с гроздето и грейпфрута ( Полифенолите са антиоксиданти, които предотвратяват някои мутации, причиняващи рак.) и значително превъзхожда другите плодове по съдържание на органични киселини.

Аронията има антирадиационен ефект, като подпомага организма при освобождаване от йони на тежки метали и радиоактивни вещества. Препоръчва се за хора, които работят с компютри, ползват мобилни телефони, или са в условия на други радиационни лъчения. Прилага се за детоксикация на организма след лъче- и химиотерапия.

След аварията във Фукушима, Министерство на здравеопазването на Япония съобщава на населението, че най-ефективно изчистване на радиацията от организма е с помощта на арония.

Аронията е най-богатия източник на антиоксиданти в сравнение с всеки друг продукт в природата. Премахва свободните кислородни радикали, които увреждат клетъчните мембрани и променят нормалният състав на клетките в тялото.

Необходими продукти за сироп от арония:
 • 1 кг арония;
 • 750 гр захар.
Начин на приготвяне:
 1. Плодовете се измиват добре.
 2. Смилат се с пасатор.
 3. Смесват се със захарта.
 4. Оставят се на хладно място да престоят до 48 часа.
 5. След това сместа се прецежда през цедка или марля.
 6. Изсипва се в приготвените за целта бурканчета.
 7. Стерилизира се за около 5 мин.

Ако искате да добавите още един вкус към този на аронията в сиропа, тогава в процеса на смачкването или смилането на плодчетата добавете и една запълнена супена лъжица пастьоризирана кора от лимон.

Вижте още тук