Има ли право бащата да вижда децата си по време на изолация?

Само миналата седмица петима родители ме потърсиха за съвет по отношение на техните бивши половинки, които отказват да спазват режими на виждане на децата.

В един от тези пет случая изплашената до смърт от коронавируса майка отказва да позволи на бащата на дъщеря й да я взима в отредените за това уикенди. Оставеният с вързани ръце баща е в ситуация, в която няма решение или институция, която да му помогне. Въпреки че успяхме да направим онлайн среща между трите страни (терапевта, майката и бащата на детето), се оказва, че въпросът с родителските права е един от най-сериозните за нашето общество в тези времена на криза.

Като семеен терапевт мога да кажа, че тази ситуация е доста по-различна, от която и да е друга и със сигурност предполага различни методи на действие. Основният проблем е, че много от двойките с малки деца имат различия по отношение на сериозността на COVID 19, което предполага и сериозно разминаване по отношение на времето, което е отредено на родителите да прекарат с децата си. Ситуацията е без прецедент, защото от една страна имаме основание да подкрепим майката в нейната тревога, от друга задаваме въпроса Трябва ли да се лиши детето от времето с баща си, за да го предпазим от вируса?“

Има няколко основни психологически момента в тези казуси:

  • Независимо каква е ситуацията, родителите трябва да са готови да могат да погледнат ситуацията от различен ъгъл, или от ъгъла на бившата си половинка. Тук залагаме на правилото, че различното не означава грешно. Някъде в големите книги наричаха това „случаят с двете правилни гледни точки.“, т.е всеки има право на своята позиция и това тя да бъде уважена като такава.
  • При две коренно различни гледни точки, взимаме третата. В случая тя е на детето. От психологическа гледна точка в интерес на детето винаги е да прекарва качествено време и с двамата си родители. В случая, който ви споделих в началото на тази статия, тримата заедно уважихме правото на майката да се стресира покрай вируса. Тя направи списък с правила, които би искала да се спазват по време на карантина и в моментите, в които детето е с баща си. И въпреки, че за таткото ситуацията с карантината и всичко останало е крайно преувеличена, заедно се съгласихме, че той може да направи този компромис, с което няма да се нарушава неговото право да прекарва време с дъщеря си. От тази ситуация най-много печели малкото момиченце, което всъщност обожава баща си.
  • В повечето случаи на разделени родители единият е винаги по-психически стабилен и устойчив от другия, което го прави уязвим при кризисни ситуации. Ако това е вашият случай с вашата половинка, най-доброто, което можете да направите е да се опитате да успокоите лабилния и да му бъдете опора поне докато сме в тези несигурни времена. Това е начин, по който бихте избегнали трудните ситуации околоще ми даде ли детето или не, и да позакрепите отношенията си.

Кризата или трудната ситуация не е предпоставка за отглеждащия родител да лишава детето от времето с другия родителТук ще си позволя да цитирам адвокат Йорданка Бекирска„съдебните актове за режим на лични отношения се изпълняват в същия обем, в който са били постановени, вземайки се предвид всички мерки наложени от правителството за неразпространение на заразата. На този етап това решение е единственото, което е в унисон с правата на децата“.Като семеен терапевт мога само да добавя, че в тези кризисни времена намирането на общо решение и прекарване на качествено време и с двамата родители е необходимо условие за емоционално и психично здраве на детето.

Автор: д-р Галина Кабаджова

Свързани статии

kon-i-deca
kapki-bahShutterstock
dete-risuva
Първи клас - това е предохът към самостоятелност и социализация
kniga-lulka
dete-sviriPixabay
dete-slusha
deca-yoga