Топли супи и бульони – най-доброто за зимния сезон

goreshta-supa

Източник: Pixabay

Намалете студените храни през зимния сезон, за да не вредите на храносмилането, защото имунитетът започва от стомаха, казва д-р Емил Илиев, дерматолог, специалист по китайска медицина.

През есенно-зимните месеци първата незаменима храна са супите, казва д-р Илиев. Те са най-добрият източник на лесноусвоими минерали и са отличен начин да „стоплим далака” – символ на храносмилането в традидионната китайската медицина. Тази система може много да се увреди, ако ядем студена храна и пием студени напитки. Първо, става дума за физически студени и на втори план – енергетично студени храни според китайската медицина. В нейната система храните са 5 вида: студени, охлаждащи, неутрални, топли и горещи. През есента и зимата делът на студените храни трябва да намалее, не съвсем да бъдат спрени, тъй като и повечето плодове, както и салатите са “студени” енергетично. Затова се яде топла супа, която най-често е съставена от “студени” зеленчуци, или бульон. Телешкото и пилешкото например са “топла” храна и при настинка са отличен избор за децата. Топлият бульон може да бъде дори решаващото средство организмът да се пребори с простудата, твърди д-р Илиев. Към него се добавят лимонов сок и пресен магданоз – накрая, вари се с морков, целина и др., които издържат на по-дълга термична обработка.

С какво е ценен магданозът?

Той е сред най-богатите на нутриенти пресни храни. В порция от 20 г се съдържат: 1/8 от дневната нужда желязо на човек, 1/10 от калия, половината витамин С, 1/4 от бетакаротена, 1/6 от фолиевата киселина. Той е богат и на манган, който действа детоксикиращо на черния дроб. Ето защо е толкова важно да слагаме пресен магданоз в ястията на децата, особено през зимата – нещо достъпно, евтино, но много полезно.

“Трябва да имаме предвид, че децата са в системен, всекидневен стрес. Основната причина е натоварването им в училище. Оказва се, че сме измислили злокобна система за стресиране на децата и им пречим да учат нормално, като ги принуждаваме да ходят на частни уроци по всичко”, обяснява д-р Илиев. Това се отразява и на имунната система.

Друг отличен помощник през зимата е празът

Хармонизира имунната система, подобрява функцията на жлъчния мехур и храносмилането въобще. Особено важно е да се яде в комбинация с по-мазни храни, защото спомага за тяхното усвояване. Празът е на почит и заради етеричните си масла, които имат ясно изразено антимикробно действие. Заедно с броколите и хряна празът е много важна част от антимикробните храни. Те се препоръчват особено при инфекции на пикочните пътища.

В 100 г праз се съдържат: 1/10 от дневната нужда бетакаротен, 1/7 витамин В6 и половината дневна доза витамин С.

Празът е важна съставка на сезонните зимни салати – от зеле, бяла и черна ряпа, целина, моркови, червено цвекло и др. Полезен е и в ястия като праз с ориз, праз с яйца и сирене и др.

Свързани статии

храненето в детска възраст
dete-zabi
мюсли барчета
Хляб с квас
смути зелено
dete- qde- salata-imunitetdete- qde- salata -imunitet
shokolad
Витамин Д
Правилното хранене на жената преди и по време на бременността и след раждане
stamahPixabay
Законът за излекуването
cheren baz
zdravoslovni navici
akne-dieta-gaspacho
salata-kinoa
Кисело мляко в домашни условия
smuti
hranene
hranene
acne-face-map-1
silni-deca
bremenna-esen
Майчиното мляко и предимствата на естественото храненеshutterstock
mursalski-chay
vitamini и minerali
tikva
nedovolno-dete
semeystvo-se-hrani
Магията на чаената отвара
semeystvo-se-hrani
Сироп от арония
novorodeno
novorodeno
Как да поддържаме жизнения си център със здравословно храненеPixabay
mlada-jena
СърцетоPixabay
child-bear-feet
relaxationPixabay
Фолиевата киселина, Чиния с броколиPixabay
Началото на живота
Хиперактивността при децата е „вик за помощ“ , дете на сърфPixabay
Майчиното мляко и предимствата на естественото храненеshutterstock
eterichni masla
Шуслерови соли
Shutterstock