Трябва ли да давам на детето ми Витамини?

Педиатрите могат да предложат добавяне на витамини за определени групи деца.

By Kadakkal Radhakrishnan, M.D., Contributor

Има разнообразие от информация за различни мултивитамини, с различни компании, които рекламират продуктите си. Не е изненадващо, че търсенето и купуването на витамини може да бъде огромна задача. Често получавам въпроси от родителите, питащи какви витамини трябва да дават на децата си, за да ги поддържат здрави – от калций за силни кости до витамин С за имунитет.

Моят отговор на тези родители е, че ако детето ви консумира балансирана диета, обикновено няма специфична нужда от допълнителна добавка на витамини.

Една балансирана диета включва:

 • Добър прием на листни, зелени зеленчуци и плодове;
 • Млечни продукти, които включват адекватно количество мляко, кисело мляко и сирене;
 • Адекватно количество цели зърна – включително овес, пълнозърнесто царевично брашно и кафяв ориз;
 • Адекватно количество протеини – включително пиле, риба, яйце и месо.

Необходими основни витамини и минерали

Всички знаем, че етикетите на хранителните съставки могат да бъдат изключително объркващи. Често не е ясно какъв е процентът на препоръчваните дневни хранителни квоти за всеки продукт.

Въпреки това, когато гледате етикетите е важно да се внимава за посочените съставки. Те са от съществено значение за оптималния растеж и развитие на детето.

 • Витамин А – важно за зрението, здравата кожа и имунната система, насърчава растежа и развитието, оптимално възстановяване на тъканите и костите. Добрите източници на витамин А включват жълти и оранжеви зеленчуци, като моркови, сладко, скуош, сирене, яйца и мляко.

 • Витамини В комплекс – включително В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), ВЗ (ниацин), В6 (пиридоксин) и В12 (цианокобаламин). „В” витамините играят важна роля в различните аспекти на метаболизма. Както и производството на енергия, както и адекватна функция на нервната и кръвоносната системи.

 • Витамин С – важен за образуването на колаген, като по този начин се стимулира здравата кожа и мускули. Това също е важно за имунната функция и образуването на невронни предаватели. Източниците на витамин С включват цитрусови плодове, домати, чушки (червени и зелени), броколи, ягоди и киви.

 • Витамин D – улеснява абсорбцията на калций и е важно за здравето на костите и образуването на зъбите. Известно е, че излагането на слънчева светлина предизвиква витамин D в кожата и е най-добрият естествен източник на витамин D. Други източници включват мляко и риби като сьомга и скумрия.

 • Калций – необходим за образуване на кости в растящото дете. Млечните продукти – прясно и кисело мляко, сирене, както и калций-обогатените напитки като портокалов сок са важни източници на калций.

 • Желязото е от съществено значение за образуването на хемоглобин, което подпомага транспортирането на кислорода. Желязото също е необходимо за мускулен и тъканен метаболизъм. Децата на диета със слаб източник на желязо, както и подрастващи момичета, са изложени на риск от недостиг. Добрите източници на желязо включват месо (говеждо, свинско, пуешко месо и други червени меса), спанак и боб.

Въпреки че има други микронутриенти, които са важни за организма, техният недостатък за практически цели е изключително рядък. Среща се само при необичайни специални обстоятелства. Конституцията на споменатите по-горе микроелементи може да се използва като пътна карта за избор на източник на витамин.

Както бе споменато по-горе, децата на балансирана диета не се нуждаят от добавки. Въпреки това, в тази възраст на бързо хранене и в движение начина на живот, родителите може да не са в състояние да готвят балансирана диета на дневна база. Педиатрите могат да предложат добавка на витамини за следните групи деца:

Деца, които са придирчиви

 • Деца, които не ядат редовни, балансирани ястия, приготвени от пресни цели храни;
 • Децата, които ядат бързо или преработени храни редовно;
 • Децата на специална диета – като вегетарианска или веганска диета (която представлява риск за дефицит на желязо и недостиг на В12) или диета без млечни продукти (може да се наложи добавяне на калций);
 • Деца с хронични заболявания като болестта на  Крон, общо заболяване, астма или хронично бъбречно заболяване;
 • Децата, които пият излишък от сода, като бикарбонатна содна консумация, могат да доведат до някои минерални и витаминни дефицити.

Как да привлечете вашето дете да яде добре балансирана диета

Обикновено бързите и преработените храни са по-вълнуващи за децата от здравословни цели храни. Повечето родители знаят, че да накарат децата да ядат здравословна, балансирана диета е непрекъснат процес, който отнема време и усилия. Въпреки че децата са склонни да се отдръпват от богатите на витамини цели храни и да привличат към повече преработени храни. Тези видове храни не предлагат източниците на микроелементи, които правят плодовете, зеленчуците и протеините. Ако детето ви откаже да яде хранителни храни, не се обезсърчавайте. Често даването на храната отново или предлагането на разнообразие от решения ще направи храната по-привлекателна за вашето дете.

Как да изберем витаминно допълнение

Има много витаминни и минерални комбинации и за родителите често е трудно да избират между изобилието от продукти, налични в рафтовете и онлайн.

Ето някои полезни съвети, които да ви насочват:

 • Обикновено препоръчваме витаминната добавка, когато родителите са опитали всички възможни хранителни възможности или при специални обстоятелства. Като например деца на специална или медицински ограничена диета.
 • Препоръчваме на родителите да обсъждат възможните витаминни добавки с педиатър.
 • Не препоръчваме добавяне на витамини при деца под 4-годишна възраст. Опцията за дъвчене може да бъде по-лесно при деца, които не могат да преглъщат хапчета или да откажат да приемат течни добавки.
 • Важно е тези продукти да бъдат безопасни, за да се избегне случайно или прекомерно поглъщане. Някои витамини във високи дози могат да бъдат токсични.
 • Възможностите за взаимодействие с всяко лекарство, което вашето дете приема, може да бъде адресирано и до Вашия лекар.

 

Ако статията буди интерес, споделете я!