vitamini и minerali

Трябва ли да давам на детето витамини като добавка?

Има разнообразие от информация за различни мултивитамини от компании, които рекламират продуктите си, така че търсенето и купуването на витамини може да бъде огромна задача, казва детски гастроентеролог от САЩ.

Често получавам въпроси от родителите какви витамини трябва да дават на децата си, за да ги поддържат здрави – от калций за силни кости до витамин С за имунитет, казва детският гастроентеролог д-р Кадакал Радакришнан от „Кливлънд клиник“, САЩ, цитиран от usnews.com. Моят отговор е, че ако детето консумира балансирана диета, обикновено няма специфична нужда от добавка на витамини, добавя той и обяснява:

Балансираната диета включва: 

  • Добър прием на листни, зелени зеленчуци и плодове.
  • Млечни продукти, които включват адекватно количество мляко, кисело мляко и сирене.
  • Адекватно количество пълнозърнести продукти – включително овес, пълнозърнесто царевично брашно и кафяв ориз.
  • Адекватно количество протеини – включително пиле, риба, яйца и месо.

Необходими основни витамини и минерали 

Всички знаем, че етикетите на хранителните съставки могат да бъдат изключително объркващи и често не е ясно какъв е процентът на препоръчваните дневни хранителни дози за всеки продукт. Въпреки това, когато гледате етикетите, е важно да се внимава за посочените съставки, които са от съществено значение за оптималния растеж и развитие на детето.

Витамин А – важен за зрението, здравата кожа и имунната система, насърчава растежа, развитието и оптималното възстановяване на тъканите и костите. Добрите източници на витамин А включват жълти и оранжеви зеленчуци като морковите, сирене, яйца и мляко.

Витамини В комплекс – включително В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), ВЗ (ниацин), В6 (пиридоксин) и В12 (цианокобаламин). В-витамините играят важна роля в метаболизма и производството на енергия, както и за адекватна функция на нервната и кръвоносната системи.

Витамин С – важен за образуването на колаген, като по този начин се стимулират здравата кожа и мускули. Това също е важно за имунната функция и образуването на невронни предаватели. Източниците на витамин С включват цитрусови плодове, домати, чушки (червени и зелени), броколи, ягоди и киви.

Витамин D – улеснява абсорбцията на калций и е важен за здравето на костите и образуването на зъбите. Известно е, че излагането на слънчева светлина предизвиква образуването на витамин D в кожата и е най-добрият естествен източник на витамин D. Други източници включват мляко и риби като сьомга и скумрия.

Калций – необходим за образуване на костите на растящото дете. Млечните продукти – прясно и кисело мляко, сирене, както и калций-обогатените напитки като портокалов сок са важни източници на калций.

Желязото е от съществено значение за образуването на хемоглобин, който подпомага транспортирането на кислорода. Желязото също е необходимо за мускулен и тъканен метаболизъм. Децата на диета със слаб прием на желязо, както и подрастващи момичета, са изложени на риск от недостиг. Добрите източници на желязо включват месо (говеждо, свинско, пуешко и други червени меса), спанак и боб.

Въпреки че има други микронутриенти,

които са важни за организма, техният недостатък за практически цели е изключително рядък и се среща само при необичайни специални обстоятелства. Конституцията на споменатите по-горе микроелементи може да се използва като пътна карта за избор на източник на витамин.

Въпреки че децата с балансирано хранене не се нуждаят от добавка на витамини, в тази възраст на бързо хранене и поради напрегнатия начин на живот родителите може да не са в състояние да готвят балансирано всеки ден. Педиатрите могат да предложат добавка на витамини за следните групи: 

  • Деца, които са придирчиви.
  • Деца, които не ядат редовно балансирана храна от пресни продукти.
  • Деца, които ядат фастфуд или индустриално преработени храни редовно.
  • Деца на специална диета – като вегетарианска или веганска (която представлява риск за дефицит на желязо и витамин В12) или диета без млечни продукти (може да се наложи добавяне на калций).
  • Деца с хронични заболявания като болестта на Крон, общо заболяване, астма или хронично бъбречно заболяване.
  • Деца, които пият твърде много газирани напитки – това може да доведе до минерални и витаминни дефицити.

Как да привлечете детето към балансирана диета? 

Обикновено фастфуд и преработените храни са по-вълнуващи за децата от здравословните храни. Повечето родители знаят, че да накарат децата да поддържат здравословна, балансирана диета, е непрекъснат процес, който отнема време и усилия. Въпреки че децата са склонни да се отдръпват от богатите на витамини храни и да се привличат от преработени храни, тези видове храни не предлагат източници на микроелементи, както е при плодовете, зеленчуците и протеините.

Ако детето ви откаже хранителни ястия и продукти, не се обезсърчавайте. Често даването на храната отново или предлагането на разнообразие от решения може да направи храната по-привлекателна за вашето дете.

Как да изберем витаминна добавка?

Има много витаминни и минерални комбинации и за родителите често е трудно да избират между изобилието от продукти, налични в аптеките и онлайн.

Ето някои полезни съвети, които да ви насочват:

1.Обикновено препоръчваме витаминната добавка, когато родителите са опитали всички възможности или при специални обстоятелства, като например деца на специална или медицински ограничена диета.

2.Препоръчваме на родителите да обсъждат възможните витаминни добавки с педиатър.

3.Не препоръчваме добавяне на витамини при деца под 4-годишна възраст. Опцията за дъвчене може да бъде по-лесна при деца, които не могат да преглъщат хапчета или отказват да приемат течни добавки.

4.Важно е тези продукти да бъдат безопасни, за да се избегне случайно или прекомерно поглъщане. Някои витамини във високи дози могат да бъдат токсични.

5.Възможностите за взаимодействие с всяко лекарство, което вашето дете приема, трябва да се обсъдят с вашия лекар.