В първия час след раждането контактът кожа до кожа носи безценни ползи на бебето и майката

novorodeno

Източник: Pixabay

Щом се роди, бебето трябва да остане върху гърдите/корема на майката и никой да не го пипа, докато не стане първото успешно засукване.

Какво се случва с бебето

След като бебето се роди, е добре да бъде оставено върху гърдите на майката в следващия половин до 1 час и никой да не го пипа, докато не се случи първото успешно засукване. Обичайно бебето не се къпе, а се подсушава със суха кърпа, като само ръчичките се оставят мокри от околоплодната течност. Миризмата от нея помага на бебето за адаптацията и за засукването. Всички медицински процедури могат да се отложат. Контактът кожа до кожа помага на бебето и майката по няколко начина:

– Голото неизкъпано бебе заселва кожата си с бактериите от кожата на майката, към които то вече има изграден имунитет. Това е един от начините за превенция на заболявания по кожата. Принципът – първите по време на заселване бактерии са и първите по право. Те колонизират кожата и я защитават.

– Физиологичната адаптация на бебето протича по възможно най-плавния и естествен начин. Сърдечната дейност и дишането се регулират спрямо тези на майката. Телесната температура се регулира лесно и бързо. Девет месеца тялото на майката е поддържало идеалната среда за развитие на плода, няма причина да се съмняваме в неговите способности за това и след раждането. Способности, които са доказани във времето, с еволюцията и историята.

– Когато бебето е поставено върху корема/гърдите на майката и е засукало, се получава допълнително отделяне на окситоцин. Това помага за раждането на плацентата и за по-бързото свиване на матката и предотвратяване на кръвоизлив.

Какво става с гърдите 

Гърдите обичайно се усещат меки и спокойни, така както са си били по време на бременността. Това ги прави идеални за трениране на сукане. Бебетата се раждат с инстинкт как да намерят гърдата и как да я засучат, но на майките ни е нужно време и практика, докато се почувстваме уверени в собствените си тела и действия.

В първия час и в рамките на следващите максимум 6 часа бебетата са най-активни и биха искали да сучат често. Точно за това е добре бебе и мама да са заедно от раждането. Дори и майката да има плоски зърна или друга анатомична особеност, меките гърди и силният сукателен рефлекс на бебето в първите часове са една от гаранциите за успешно кърмене.

Изследване сред жени, родили недоносени бебета, показва, че тези, които са започнали да цедят гърдите веднага след раждането, в рамките на първия час, след няколко седмици имат повече мляко от започналите да цедят гърдите си по-късно.

Коластрата – първата ваксина

Тя е в малки количества, като при изцеждане може да се събере в чаена лъжичка. Това е напълно достатъчно за новородено бебе, ако то има постоянен достъп до гърдите и възможност за сукане. При изцеждане може да ви се стори, че има само капки. Когато бебето суче, то стимулира гърдата много по-ефективно и по-добре от която и да е помпа или техника за изцеждане. Усещането обикновено е на силно, интензивно сукане в първия час. Така бебето може да изсуче много повече от капки. Тези малки количества коластра имат огромно значение за заселване на организма на бебето с полезна микрофлора, тъй като тя е едновременно пробиотик и пребиотик.

Какво може да помогне

Починете си заедно с бебето върху вашето тяло след раждането. Този момент е прекрасен, изпълнен с толкова емоция, топлина, чувство за гордост, необятно щастие и известно опиянение. Това е денят на вашата първа среща, 9 месеца чакан. Потърсете погледа на бебето, то търси вашия. Това е онзи забележителен момент, наричан от психолозите „imprinting“ или “the gaze” – когато бебето запаметява образа на мама, мигът на влюбването. Поздравете го, то очаква вашия глас, а той е толкова необикновен и специален, той е само за него.

Почти няма медицински показания, които да налагат майката и бебето да бъдат разделени през този първи един час. Оперативното раждане, дори и при усложнения по време на операцията, ако бебето е стабилно и майката е адекватна, не е причина първият контакт да не се случи. Нещо повече – близостта на бебето до майката е предпоставка за ниски нива на хормона на стреса. А кой лекар иска стресиран пациент?

Понякога поради сериозни здравословни проблеми майката или бебето не са в състояние да прекарат първия час в контакт кожа до кожа. Ако майката не може, тогава таткото може да свърши тази прекрасна работа. Природата е създала майките и бебетата със способност да се адаптират към нетипичната за гените  ситуация на раздяла. При първа възможност бихте могли да наваксате пропуснатите моменти.

Автор: Десислава Пеева, консултант по кърмене

karmene.info

0887 559 648

Свързани статии

dete- qde- salata-imunitetdete- qde- salata -imunitet
Правилното хранене на жената преди и по време на бременността и след раждане
bebe-suche
Майчиното мляко и предимствата на естественото храненеshutterstock
novorodeno
novorodeno
СугестопедияShutterstock
bremennost-maslashutterstock
relaxationPixabay
Майчиното мляко и предимствата на естественото храненеshutterstock
Шуслерови соли