Лице на Академия за детско здраве

Ваня Тодорова

Ваня Тодорова

Конна база "Ахил"

Казвам се Ваня и вече повече от 5 години ръководя конна база „Ахил“ – едно китно място за езда, забавления и почивка във Витоша, само на 10 минути с автомобил от София.

Още при първия ми контакт с конете, усетих въздействието им върху човешката психика и физика. Освен че са красиви, умни и грациозни, те ни помагат да се освободим от стреса и ежедневните грижи и ни зареждат с добро настроение и оптимизъм. Доказано е, че само при десетминутна разходка с кон, нивото на хормона окситоцин, се увеличава многократно.

Конната база предлага обучение по езда, разходки и преходи в планината, забавления с кончетата за малки и по-големи деца, организиране на рождени дни, тийм билдинги и събития по различни поводи.

Конете са доказани терапевти. Те помагат изключително много при физически и психически увреждания като детска церебрална парализа, спинална мускулна атрофия, аутизъм, синдром на Даун, хиперактивност и дефицит на вниманието, депресия и други. Незаменим помощник са при проблеми с израстването при тийнейджърите и освобождаването от различни зависимости.

Конната база, заедно с фондация „Можем Заедно“, работи успешно в помощ на деца и възрастни с различни увреждания, като чрез кампании и дарителство, осигурява посещения на много деца при минимално заплащане.

Старая се постоянно да усъвършенствам знанията и опита си в този непознат и не много разпространен терапевтичен метод в България, с намерението да стане широко достъпен и препоръчван и от лекарите, както е в други европейски страни.