Вътреутробно кръвопреливане спаси близнаци

Близнаци се родиха, след като месец по-рано претърпяват сложна манипулация.

Около 28-мата седмица става ясно, че бебетата са с тежка анемия заради резус несъвместимост и при двата плода. Това състояние се среща рядко и в живитозасташаващо. Налага се вътреутробно кръвопреливане.

„Вътреутробното кръвопреливане  е манипулация, при която, след като сме избрали подходящата кръв, и през пъпната вена – там, където пъпната връв се залавя за плацентата, даваме кръв на бебета. Сложното и рядкото тук е, че са близнаци и в световен мащаб много рядко се прави трансфузия на близнаци. Трудното беше, че единият имаше задна плацента, т.е. ни беше много трудно да достигнем до неговата пъпна връв и при него винаги беше на риск дали ще успеем с трансфузията. На всеки от тях по четири пъти е преливана кръв”, обясни ръководителят на отделение „Пренатална диагностика и терапия” д-р Кристина Чачева от болница „Надежда“.

Тя поясни още, че това е проблем, който се появява при майки с резус негативна кръвна група, независимо коя, и бебета с позитивна кръвна група. „Тъй като при всяка бременност кръв от бебето преминава в кръвообръщението на майката и е възможно тя да развие антитела спрямо електроцитите на бебето и по този начин да ги унищожава, а бебетата развиват тежка анемия“, добави д-р Чачева.

Децата са  се родили в добро общо състояние, единствено се е наложила двукратна корекция на хемоглобина.

Свързани статии

novorodeno
dete
deca-pravita-kino
uchilishte
slap
bliznaci
eterichni masla