Въведение в хомеопатията *

shishe-homeopatia

Източник: Shutterstock

Хомеопатията е пълноценна медицинска система, която мощно подпомага естествения стремеж на човешкия организъм към самоизлекуване.

Нейният подход почива на разбирането, че всички болестни симптоми са проява на дисхармония в цялостния организъм и че този, който се нуждае от лечение е пациентът, а не болестта.

Хомеопатията се развива повече от 200 години, извоювала е признание във почти всички части на света, като през последните 20-тина години популярността й расте особено интензивно.

Хора, страдащи от всякакъв род болести, от артрит до мигрена, от депресия до язва, могат да бъдат подпомогнати от хомеопатията при възстановяване на тяхното здраве. Тъй като различните хора реагират на една и съща болест по различен начин, хомеопатът подхожда към пациентите холистично, разглеждайки всеки случай в неговата цялост.

За него физическото, емоционалното и психическото или духовното състояние на всеки човек са непосредствено свързани по уникален начин. Хомеопатите разбират, че симптомите на болестта са отговор на присъщите на организма естествени защитни механизми, потвърждаващ стремежа му към самоизлекуване.

Наличните симптоми са ключът към хомеопатичното лекарство, от което болният човек се нуждае, за това хомеопатите не се опитват самоцелно да ги подтиснат и ликвидират. Това би отнело опорните точки за правилното предписание. За да достигне до него хомеопата задава въпроси, отнасящи се до привидно дребни отклонения от нормалното състояние на пациента, както и за характерни черти и особености на неговата уникална индивидуалност. Понякога изглежда, че това има малко общо с оплакванията, които са довели този човек при хомеопата. Но така последния си съставя пълна представа за страдащия, което му дава възможност да предпише лекарство за конкретния болен, за не за болестта.

* Заглавие на Академия за детско здраве

Източник: Бейли, Алисън, Антъни Бейли, Домашен хомеопатичен наръчник, Инвестпрес, София, 2002, с. 11

Свързани статии

Витамин Д
Законът за излекуването
deca-imunitet
vitamini и minerali
nedovolno-dete
dete-plaj
shishe-homeopatia
homeopatia-apis