Възпалена и увеличена трета сливица

dete-garlo

Източник: Shutterstock

Третата сливица се намира в гърлото зад задния отвор на носа в носоглътката и нерядко пречи на правилното дишане на детето, като го принуждава да спи с отворена уста и прави говора му особен, носов. Често при сън болното дете хърка.

Признаци

Обща слабост, бледа кожа, слаб апетит, понякога нощни напикавания, лесна податливост към простудни и заразни заболявания, отвлечено и несъсредоточено внимание, понякога изостаналост в умственото развитие. Много от болните деца имат или гнойно течение от ушите, или намален слух – това ги прави несъсредоточени, намалява успеха им в училище и те изостават или закъсняват в своето умствено развитие. Страдат или от постоянна хрема, или от чести кръвотечения от носа, или най-после носната слизеста ципа нараства или намалява ненормално. Хъркането нощем (подобно на задушаване) е едно от много неприятните явления както за околните, така и за самите болни.

Предписание

Заболяването е сериозно. Най-добре е третата сливицада се оперира своевременно.

Усложнения

Дишането през устата довежда до засъхване на слизестата ципа на гърлото и катарално възпаление на трахеята и бронхите. Освен това и обонянието се нарушава. Болното дете не може да усети приятната миризма и вкус на храната. От това следва неправилно хранене и отслабване. Също така нервната система е непрестанно обременявана и дразнена.

Лечение

От народната медицина се препоръчва общо лечение и засилване на организма, както при ангините, със следните добавки:
Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да се пие по 1 чашка от 30-50 г отварка от лайка (цвят), ленено семе и мед (2 супени лъжици лайка и по 1 супена лъжица ленено семе и чист пчелен мед се вари 10 минути в 500 г вода; като изстине, се прецежда), 2 часа след ядене – по 1 чашка отварка от 2 супени лъжици орехови черупки, 1 супена лъжица исландски лишей – вари се в 600 г вода 20 минути; като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед и лимон по вкус.

Димков, Петър, Природолечение и природосъобразен живот, Астрала, 2001, с. 335-336.

Свързани статии

nedovolno-dete
Шуслерови соли