Възпаленията при бременност се отразяват върху мозъчното развитие на бебето

bremenna-jena

Източник: Pixabay

Инфекции, стрес, алергии, заболявания активират имунната система на майката и влияят на плода

Ако имунната система на бременната е активирана, може да се засегне мозъчното развитие на плода в краткосрочен и дългосрочен план. Това е изводът от проучване в САЩ, цитирано от електронното издание WebMD.

Имунната система се активира от инфекции, стрес, заболявания, алергии. Като част от имунния отговор в организма се отделят различни протеини.

За да се изясни въздействието им върху бебетата, учените са изследвали млади жени по време на бременността, след раждането и до 14-месечна възраст на децата. Изводът е, че мозъчната функция на децата може да бъде повлияна от активността на имунната система на майката през последния триместър от бременността.

В проучването се вземат предвид промените в сърдечната честота на плода при бременни, които са имали симптоми на възпаление. Отчитайки връзката между сърдечната честота и нервната система при плода, изследователите заключават, че промените в пулса са индикатор за започнало въздействие на възпалението на майката върху бебето още преди раждането.

В първите няколко седмици след раждането били направени изследвания със скенер на бебетата. Те показали нарушена комуникация между различните части на мозъка при децата на майки с възпаления.

По-късно, на 14-месечна възраст, изследванията показали различия в моториката, езиковото развитие и поведението при децата на майки с активирана имунна система през бременността.

“Проучването сочи, че маркери на възпалението в кръвта на майката могат да се свържат с краткотрайни и дълготрайни промени в мозъка на детето. Това ще позволи да открием пътища за предотвратяване на тези въздействия и да осигурим детското развитие по възможно най-здравословния начин от утробата до късното детство и след това”, коментира д-р Брадли Петерсън от Детската болница в Лос Анджелис, водещ на проучването.

Свързани статии

Правилното хранене на жената преди и по време на бременността и след раждане
bremennost-bah
bremenna-esen
bremenna-jena
tikva
СугестопедияShutterstock
esencialni-maslaPixabay
relaxationPixabay