Все повече хора имат дефицит на витамин D

Витамин D се произвежда в организма при излагане на слънце. Помагат му калцият, магнезият, цинкът и витамините А и К2,казва д-р Ирена Маждракова, хомеопат, Шуслеров терапевт, водещ обучение по Австралийски цветни есенции

Известен е с много добротворни свойства, част от които са подържането на здрави кости и зъби. Ролята, която играе при засилването на имунната система обаче е най-главна.

Справянето с грипни състояния става много бързо, а честотата на боледуванията намалява с негова помощ.

Важен помощник е при стремежа към добър хормонален баланс, тъй като подкрепя функцията на щитовидната жлеза.

Изследванията в тази посока все още не са много. Но вече се появяват сведения, че приемът на високи дози от този витамин възпрепятства репродуцирането на ракови клетки. Според учените, пацентки, диагностицирани с рак на гърдата, имат по-голям шанс да се преборят напълно с него. Когато организмът им подържа добри нива на витамин D.

Бременни и кърмещи майки могат спокойно да го взимат. Дори е препоръчително на новородените да се дава витамин D на капки – освен че участва в подсилването на имунната система и изграждането на костите, предпазва и от рахит.

Пациентите с хронични възпаления като астма и артрит е добре да поддържат по-високи нива на витамина. Често се обсъжда неговото ползотворно влияние при автоимунните заболявания.

Освен всичко това, витамин D помага при депресия и умора – подобрява настроението и ни помага да се адаптираме към смяната на сезоните.

Доставя се чрез рибеното масло, яйцата, черния дроб, кравето масло и мляко, зелето, спанака.

В наши дни са често срещани случаите на недостиг на витамин D в организма дори в слънчеви и топли страни като България. Причина за такова състояние могат да бъдат редица обстоятелства:

  • липсата на достатъчно слънце (особено през есента и зимата)
  • с какви дрехи ходим навън
  • използваме ли прекомерно слънцезащитен крем
  • какъв е хранителният ни режим и др.

Важно е да отбележим, че, за да се усвоява добре, този витамин се нуждае от помощни вещества като калций, магнезий, цинк и витамините А и К2. Особено внимание е хубаво да се обърне на комбинацията му с витамин К2.

Препоръчителните дози на прием при възрастни са от 500 до 2000 IU (единици), а при деца – до 400 IU.

Вече съществуват и много забавни начини за прием на витамина – освен капките и таблетките, има листчета, които се разтапят в устата.

След като видяхте защо е толкова важен, не се колебайте да проверите нивата на витамин D3 в кръвта и да предприемате профилактичен прием.

 

 

От Д-р Ирена Маждракова