bebe-suche

За успешно кърмене: бебето трябва да засуче през първия час след раждането

 

 

Dessy Peeva

Източник: личен архив

Деси Пеева, сертифициран консултант по лактация и кърмене към Международния борд на сертифицираните консултанти по лактация (IBLCЕ):

Родителите се нуждаят от подкрепа и информация за кърменето, основана на медицински доказателства, но у нас все още трудно достигат до нея.

Г-жо Пеева, опишете ни работата си – какво означава да си консултант по кърмене?

За мен тази професия е преди всичко кауза .Майките, които искат да кърмят, да имат достъп до нужната им подкрепа и информация.

А майките, които не кърмят по една или друга причина, да бъдат подкрепени да излязат от този процес по възможно най-добрия за тях начин в емоционален и здравословен аспект.

Крайно време е обществото, в това число и някои от здравните професионалисти да приеме, че кърмата е не просто някаква храна за бебетата. Тя е имунитет, защита, лечебна храна, течност, витамини, минерали, храна за полезната микрофлора на бебето. Кърмата идва от тялото на майката и е уникално пригодена към променящите се нужди на нейното бебе.

Кърменето е не просто модерният начин да сме добри майки, не е плод на временен, случайно възникнал каприз, когато има достатъчно видове заместители на майчино мляко. Това е дълбоко емоционален процес, нуждата от който е вградена във всяка клетка на майчиния и детския организъм. Майката и бебето са в симбиотична връзка.  Те се нуждаят един от друг, допълвайки идеално емоционалните и физиологичните си потребности, а кърменето и кърмата са част от тази връзка. В този смисъл професията на консултанта по кърмене е мултидисциплинарна. Тя обхваща не само техниките за успешно кърмене, но има много емоционални и психологически аспекти.

Често консултантът по кърмене е първият, който ще изслуша майката. Нейната история на раждането, очакванията, преживяванията в болницата и след това. Ето защо преди години започнах и обучение по позитивна психотерапия. Това допълва знанията и уменията ми да бъда полезна на родителите. Изключително много разчитам в работата си на активното слушане, отразяване на емоциите и обсъждане на тревогите на майките по отношение на тях самите и на бебета им. Едва след това може да започне и същинската ми работа на консултант. Повечето здравни професионалисти специализират в грижата или за майката, или за бебето.

Грижата за кърменето обхваща едновременно 2 субекта и един процес .Майката, нейното здраве и нужди, бебето, неговото здраве и нужди, и процеса на установяване и поддържане на лактацията. Тази всеобхватност ми дава много широко поле за изява и най-вече много възможности, много начини и техники, с които да подкрепям двойката майка и бебе. Всяка двойка е отделна малка вселена и за мен е голяма привилегия и вдъхновение да бъда допусната вътре.

Как стигнахте до решението да се отдадете на тази работа? 

Аз самата имах много трудности с първото си дете, нямах никаква предварителна информация и подготовка, тъй като основно разчитах на специалистите в болницата и извън нея. Чрез личния си негативен опит имам съвсем реална представа каква подкрепа може да се получи от здравната система. Аз се справих благодарение на информацията и подкрепата, която намерих от „Ла Лече лига“ и  статии от чужди автори, които буквално отвориха очите ми за нещо, което всъщност е толкова естествено. Не можех да повярвам колко нелогични съвети, противоречащи на природата, на цялата еволюция на човешкото тяло, бях получила. Силно изразеното ми чувство за справедливост ме подтикна да започна да помагам на други майки.  Споделям наученото, така че други жени да не преживяват това, което се случи с мен.

С какви проблеми на кърменето се сблъсквате най-често? Подготвени ли са бъдещите майки навреме?

Според различни изследвания майките най-често се отказват от кърменето заради възприятието, че не им достига кърмата. Реално, почти винаги става въпрос за лошо организирано кърмене. Тези изследвания обаче са правени в други страни, а за България мисля, че проблемите са малко по-различни. Тук често липсва навременна и адекватна подкрепа за кърмене още в болницата, а това е най-критичният период. После не всеки педиатър е запознат дори с препоръките на Министерството на здравеопазването по отношение на кърменето.

Майките непрекъснато споделят, че в болницата получават твърде различни и противоречащи си препоръки. Разбира се, има акушерки, които са много мотивирани и добре подготвени да помагат на майките в първите дни.  Има и педиатри, които са чудесна подкрепа за кърмещата майка, но, за съжаление, сякаш липсва еднакъв стандарт за тази грижа. Това води до задълбочаване и усложняване на иначе лесно разрешими ситуации. Огромен проблем е неетичната реклама на заместители на майчината кърма, което е абсолютно забранено от нашите закони.

Съвременната информация за кърмене все още трудно достига до бъдещите родители, особено в по-малките градове. А никога в училище или в университет не са ни подготвяли за това да бъдем родители! Поне в часовете по биология можеше да се учи за какво все пак служат гърдите и как работят. Недопустимо е да се изучава половата анатомия, но не и млечната жлеза. Ако майките някъде, някога бяха чули какви промени да очакват с гърдите си след раждане, много болка и страдание биха били избегнати.

 

Кои са основните причини за недостатъчно наддаване на тегло при бебето? Как майката да разбере, че кърмата й е недостатъчно хранителна и променимо ли е това?

На първо място, това е лошия старт на кърменето веднага след раждането. Препоръките са това да се случи веднага след раждането, в рамките на първия един час. Майката и бебето трябва да са заедно от самото начало, така че бебето да има възможност да суче често и неограничено. Така се стимулира лактацията и рефлексите на бебето да суче правилно. За съжаление обаче, реалността е друга.

Раздялата след раждане.

Липсата на стимулация на гърдите, не просто за първия час, а в следващите няколко дни

Грешните напътствия, че кърма няма, понеже коластрата не се възприема за храна, водят до сериозно забавяне на процеса на лактация при доста жени.

От друга страна, бебетата лесно биват научавани на биберон още от родилния дом, а техниката на сукане от гърда и биберон е различна. Това води до неефективно сукане или болезнено сукане. Резултатът е слабо наддаване и недостатъчно кърма. Разбира се, понякога има и физиологични причини и здравословни проблеми, които следва да се обсъдят и анализират внимателно, за да може да се постигне възможно най-успешно кърмене за майката и бебето.

От какво се нуждаят жените, за да започнат и да поддържат успешно кърмене? Спазват ли например препоръките за хранене?

Ние, жените, се нуждаем от подкрепата на медицинския персонал, на близките си и на обществото. Нуждаем се също така от адекватна навременна информация, основана на медицински доказателства, а не на лични мнения и оценки. Нуждаем се и да бъдем заедно с бебетата си от самото раждане и да не ни отделят от тях без ясни медицински показатели. 
Останалото ще го постигнем сами.

Храненето няма почти никакво отношение към кърменето. Женското тяло е способно да произвежда достатъчно количество кърма. Идеално пригодена към нуждите на конкретното бебе, дори в състояния на бедствия и аварии, дори и при недотам добро и разнообразно хранене. С предимство винаги е бебето, така че, ако има някакви липси, първо майката ще ги усети. Принципите на здравословното и разнообразно хранене важат за всички хора, независимо дали те кърмят или не. В редки случаи някое бебе може да бъде чувствително към дадена храна, но това няма как да се знае предварително и за това ограничаването от цели групи храни на общо основание е неприемливо.

Интервю: Академия за детско здраве