Заниманията с изкуство развиват висшите функции на мозъка при децата

dete-risuva

Източник: Pixabay

Ново изследване откри, че заниманията с изкуство при децата активират невронните мрежи, отговорни за наградния механизъм. Особено ефективно било драскането, което значително увеличавало кръвния поток през предфронталния кортекс.  Той се намира в областта зад очите и е тази област от мозъка, която регулира висшите функции на мозъка, като нашите мисли, чувства и действия.

По време на изследването учените са поканили както художници така и хора, които не се занимават с рисуване и изобразително изкуство да рисуват свободно, да драскат и да оцветяват между линии, нарисувани на хартия. При художниците и хората, които са се занимавали с някакъв вид изобразително изкуство драскането по листа се оказало свързано с по-високите нива на мозъчна активност.

“Резултатите от изследването показват, че е вероятно да съществува вътрешно присъщо удоволствие в заниманието с изкуство, което е независимо от крайните резултати,” споделя д-р Каймал, водещият автор на изследването. “Понякога ние сме твърде критично настроени към това, което правим, защото сме интернализирали социалните възгледи за това, кое е добро и лошо изкуство и кой е добър и кой лош художник.”

“Ние може би пренебрегваме или подценяваме ролята на простия източник на награди в мозъка. И това биологично доказателство може потенциално да промени някои от нашите представи за личността ни,” допълва д-р Каймал.

“Има няколко значими резултата от това изследване. Те показват, че съществува сериозен потенциал за предизвикване на положителни емоции чрез занимаването с изкуство, и особено простото драскане. Драскането е нещо, което всички ние използваме и за което имаме опит и което можем да си представим в нова светлина, като независимо от уменията и свободна неангажираща дейност”.

Източник: obekti.bg

Свързани статии

чувства
dete-tablet
stress
Аз съм лоша майка ли съмCanva
Законът за излекуването
deca-imunitet
kapki-bahShutterstock
derehi-na-bebe
rozi
deca-razvod
dete-i-kon
Монтесори образование
deca-igraiat
dete-zdrave
dete-na-kon
dete-risuva
Първи клас - това е предохът към самостоятелност и социализация
огнени фигури
dete-sviriPixabay
dete-slusha
deca-yoga
Хиперактивността при децата е „вик за помощ“ , дете на сърфPixabay