Запознайте детето с йога

deca-yoga

Източник: Shutterstock

Детството е основата, върху която се гради целия живот. Ранното навлизане в йога помага на детето да стане здраво и силно. А крайната цел е да му се помогне да намери път към съвършенството. Най-трудното е да станеш човек, да събудиш тайната на душата си да намериш равновесие. Стремежът към съвършенство се опра на духовността. Йога помага на децата не само да бъдат здрави, силни и гъвкъви, но и да израстнат в духовен план. А този, който е развил духовността си дори малко може да се справи с всички трудности в живота.

Йога може да помогне изключително много за формиране характера на детето. Тя допринася за емоционалното равновение и развитието на ума. Детето добива самоувереност, самосъзнание, и най-важното – самоконтрол. Чрез практикуването на йога децата се научават по естествен начин да се освобождават от напрежението. Асаните внасят хармония в личността на всяко дете. Йога помага на децата да изграждат мисловни модели, които са основа за интелектуално развитие и равновения между физическото, умственото и духовното.

Детството и юношеството са сред най-важните периоди, в които се формира човешката личност …. Физическите упражнения, съчетани с дихателни практики, развиват интелектуалните и моралните качества на всяко дете.

Хармоничното равитие на детето означава развитие на тялото, душата и духа.

Из „Лесна йога за деца“. Прити Сата, Хомо Футурус, София, 2015 г.

Свързани статии

kid-yoga
yoga-deca
Суриа намаскарShutterstock
СугестопедияShutterstock
deca-yoga
relaxationPixabay