Защо да правим профилактична детоксикация и добре ли е за децата?

Нашите тела са създадени изключително интелигентни и са способни на невъзможното, но само ако им даваме правилната грижа. Така както правим профилактика на колата веднъж годишно и правим пролетно почистване, така и нашите тела имат нужда от профилактика.

ПРАВИЛНО ЛИ СЕ ХРАНИМ

Поради забързаното си ежедневие, много от нас рядко се замислят какво всъщност слагат в устата си. Mного често хапваме нещо колкото да заситим глада за момента. А дори по лошото, което наблюдавам е никакво ядене цял ден и обилно ядене вечерта..

Защо е толкова вредно ли? Ами защото вечерта е времето за почивка, а не за даване на гориво. Храната е гориво за тялото. За да функционира добре едно тяло, храната трябва да бъде в следния ред: Закуска като цар, Обяд като царица и Вечеря като просяк.

Тялото е изтощено вечерта и ние вместо да му дадем нещо леко и почивка го натъпкваме, за да компенсираме за неяденото през деня. Така вместо да си почине заслужено след работния ден, то трябва да работи още, за да смели тази храна. Когато храната е започнала да се обработва от тялото и да се превръща в енергия, ние отиваме и си лягаме… И какво да прави то с цялата таз енергия?

Точно така, това е причината да се натрупат излишните килограми много лесно. Също така, когато си легнем, а хранисмилателната система още работи, се нарушава и качеството на съня, защото тялото не може да си почине. Не може да си почине и мозъкът.

НАТРУПВАНЕ НА ТОКСИНИ

Неправилната грижа за тялото започва да отдава своите странични ефекти.. Хранителната ни система се задръства и метаболизмът ни се забавя. Започва натрупване на токсини и това започва да става видимо. Не само се оформя поясче, а забелязваме, че запек е налице, който много често е неосъзнат, докато не стане критично. Започва появата на акне и пъпки по тялото, на които много често не обръщаме особено внимание или започваме външно третиране, без да се замислим, че проблемът е дошъл отвъре.

ЗАЩО ДА ПРАВИМ ПРОФИЛАКТИЧНА ДЕТОКСИКАЦИЯ

Много често в забързаното си ежедневие не се замисляме и каква храна даваме на децата си и неосъзнато ги храним с храни, които са предвидени за деца, но това не означава, че са здравословни за тях.

Причините за детокс могат да са много, но дори и без причина профилактиката е необходимост. Да се погрижим и да почистим тялото си отвъре поне 2 пъти в година е необходимост.

Има много различни видове детокс, които можем да приложим. Но не всички са с дълготраен ефект, не всички са ефикасни и някои от тях могат да бъдат доста опасни от гледна точка на това, че прекалената крайност може да доведе до сериозни последствия.

ЛИЧЕН ОПИТ С ДЕТОКС ПРОГРАМАТА НА АКВАСОРС

От скромния си опит с детокси в период на 2 години и проучвания, установих за себе си, че най-дорият детокс, който признавам е детокс програмата на Аквасорс.

Защото..

  • Не изисква строга диета.
  • Не ми дава допълнителен стрес, напротив дори ме успокоява.
  • Не гладувам, но свалям.
  • Едновременно почиства токсините от тялото на клетъчно ниво и захранва клетките с алкална храна.
  • Подсилва и подпомага процесите в тялото.

ЗАХРАНВАНЕ НА КЛЕТКАТА

Основната работа на детокса е да почисти тялото и да го подготви за следващия сезон. По-голяма част от детоксите почистват много добре тялото, но не успяват да захранят толкова добре. А захранването на клетката по време на детокс е важно, както е важно маслото за колата. Няма да сменим маслото и да я оставим празна, нали? Ще и заредим ново масло. По същия начин и при тялото, когато почистваме тръбите, трябва да им дадем след това хубаво гориво.

НАЧИНЪТ НИ НА ЖИВОТ ОПРЕДЕЛЯ НАШЕТО ЗДРАВЕ

Искам специално да вмъкна този цитат за всички бременни, кърмачки и новородени

По време на цялата бременност детето се храни с храната, с която ние се храним. Ако храната, която приемаме не е добре усвоима от организма, тя в повечето случаи се натрупва по нас и много малка част отива при бебето. Храната, която ядем по време на бременност, пряко рефлектира върху бебето и неговото развитие.

Много често забелязвам в Англия майки, които пушат по време на бременността и кърменето. Срещам майки, които редовно употребяват алкохол, хранят се с бърза храна в над 60% от случаите.. и после се чудим защо имат 80% болно население.

Начинът ни на живот определя нашето здраве. Децата следват примера на родителя.

Много често причината за една майка да не може да забременее са натрупаните токсини в тялото.

Профилактичният детокс при децата е нужен, защото токсините са навсякъде около нас, не е само храната, напитките, въздухът, който дишаме, вредните газове, радиацията, химикалите около нас.. Всички те, нявлезли по някакъв начин в тялото ни, са токсини, които се трупат всеки ден.

ДЕТОКС С ВАНА СЪС СОЛЕН РАЗТВОР И ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Детоксът може да направим и със силата на солта, като си вземем вана със солен разтвор 2-8%, можем да обогатим и с етерични масла. Кожата е най-големият ни орган, когато направим такава вана солта ще изсмуче токсините през кожата ни. Силно препоръчвам да се пие много вода преди и след ваната. Въпреки, че се киснем във вода, този процес на детоксикация може да дехидратира организма.

НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ 48 ЧАСА БЕЗ ХРАНА

Има детокси, които се правят всяка седмица. 24 часа, в които си само на определени течности, като при някои от тях имаш право на фрешове.  24 може би е добре, но 48 часа детокс, не ви препоръчвам да правите. Ако много искате да го направите и изпитате на свой гръб, ви съветвам да не го правите всяка седмица. 48 часа само на течности, може да бъде много стресиращо за организма, а повторението му всяка седмица, може да нанесе сериозни щети на тялото. (личен опит)

ВИСОКА ЛЕТВА В ДЕТОКСА

Има детокс, при който спазваш режим с 12-15-17-18 часа глад от вечеря до закуска. Съобразяваш се с някои храни, като глутенови, захарни, млечни и местни. Много добра опция мисля аз за детокс, но не токова лесна за изпълнение, от гледна точка на това, че изисква да се откажете от доста. Не само храни, а също и късна вечеря. За начинаещи в детокса е висока летва.

ХРАНИТЕЛНИ ГРУПИ

За тази от вас, които за първи път започват да правят детокс ще кажа, че най-добрият вариант е да го започнете постепенно. Откажете групите храни една по една със седмица или месец разлика, зависи как се чувствате. На мен лично ми отне около година, за да спра всяка от хранителните групи постепенно.

РОЛЯТА НА ТРЕНИРОВКИТЕ И ВОДАТА

Много добър начин да детоксикираме телата си ежедневно са интензивните тренировки. Колкото по-интензивни са, толкова повече се потим. Чрез потенето отделяме токсини от тялото през най-големия ни орган- кожата.

Вода, вода, вода- много важна е водата при всеки вид детокс. Водата задвижва нашата река на живота.

 

Какъвто и детокс да изберете, ангажирайте себе си и се придържайте към него.

Бъдете здрави!

 

Ако тази статия е обогатила вашите познания и ви е стимулирала да направите нещо са себе си, споделете я.

Вижте още тук.