kafe

Защо е важно да не пием кафе, когато планиране бременност?

Чували ли сте, че някои лекари препоръчват да не пиете кафе през първия триместър от бременността си?

А знаете ли, че трябва да подготвите и пречистите тялото си от кофеина още преди да помислите за зачеване? В настоящата статия ще откриете отговори на много въпроси, свързани с консумацията на кофеин, които се отнасят както за жените, така и за мъжете.

„Едно-две кафенца на ден, какво толкова?

Това е изречение, което чувам ежедневно по време на консултациите ми или при разговор със случайни хора. Да, наистина, на пръв поглед, това количество не е значително, да не говорим за една сериозна причина, която постоянно се изтъква – ароматът. „Обожавам ароматът на кафето! Не мога да се откажа“.

А ето и първата причина, поради която да се откажете – пристрастяването.

Кофеинът предизвиква зависимост, зависимост, която се превръща в навик, ден след ден. Тъй като той се абсорбира сравнително бързо в храносмилателната система и съответно достига до мозъка, кофеинът притежава силата да ни накара да се почувстваме по-бодри, по-концентрирани. Първоначалният ефект наистина е такъв.Но с течение на времето организмът ти привиква, на мозъкът „му харесва“ да приема тази доза.  Или продължаваш всяка сутрин да посягаш към кафеварката, или увеличаваш дозата, с цел да си доставиш повече удоволствие. Всъщност, създавайки си навик с чашата топла напитка, ние си създаваме автоматичен старт на системата за ободряване (особено сутрин). Истината е, че тялото може да функционира прекрасно и без кафето.

А преди да пристъпим към основния въпрос, ето още няколко причини, поради които да се откажеш от кафето:

  • Дори една чаша кафе подкиселява средата на организма, което е предпоставка за развитие на възпаления;
  • Всяка чаша кафе дехидратира тялото с двойно по количество вода.  След 150 мл кафе трябва да изпием поне 300 мл вода;
  • Кафето (особено приемано с мляко) създава благоприятна среда за развитие на бактерии в устната кухина, ето защо след прима на кафе често имаме лош дъх;
  • Кафето, което пиете години наред, има потенциал значително да оцвети емайла на зъбите и постепенно да се лишите от бялата с усмивка;
  • Приемът на над 200 мг кафе на ден е сериозна предпоставка за спонтанен аборт;
  • Консумирането на повече от 3 кафета на ден извлича калция от костите.

Но защо да не пием кафе, когато сме в процес на подготовка за създаването на дете? Благодарение на съвременните проучвания и данните от тях, можем да забележим няколко значими извода за кофеиновите напитки.

При жените

Забелязва се, че редовната консумация на кофеин пречи на мускулните контракции на фалопиевите тръби.  А зачеването се случва именно там, след което вече оплодената яйцеклетка намира своя път към матката. С други думи, колкото повече кафе, толкова по-слаба подвижност и невъзможност на яйцеклетката да се окаже на правилното място в правилния момент. Също така, консумацията на кофеин, започнала в пубертетна възраст, особено в съчетание с непълноценно хранене, е предпоставка за развитието на СПКЯ (синдром на поликистозните яйчници). Което на свой ред затруднява зачеването, както и редица други функции в женския организъм. Съдейки по собствения си и професионален опит, препоръчвам на жените, които желаят скоро да имат дете, да спрат консумацията на кафе поне 4-6 месеца преди зачеване.

А какво се случва при мъжете?

Данните посочват, че мъжете също са засегнати . Приемът на 2 или повече чаши от любимата кофеинова напитка доказано се свързва с намален брой на сперматозоидите (около 30%) или лоша подвижност. Накратко, оплодителните способности намаляват с повече от 30%. Препоръките ми към силния пол относно прекратяването на кофеиновите напитки са същите – период от 4-6 месеца преди зачеване. Нека обърна внимание, че кофеин се съдържа и в други популярни напитки: чай, кола, различни видове газирани, сладки напитки, енергийни напитки (внимание, мъже – тук кофеинът понякога надвишава количеството в кафето!), някои видове шоколад.

Кафето може да бъде успешно заменено с топло какао или напитка от цикория.

Посоченият период както за мъжете, така и за жените, е не просто период на осъзнаване и промяна в начина на живот.Възможност да дадеш на организма си време, първо, да се пречисти от натрупаните остатъци от кафе през годините. Възстановяване и укрепване на естествените функции.

Автор: Соня Борисова – консултант по зачеване